Hillary Clinton kaybeden mi olacak?

Amerika Birleşik Devletleri(ABD) başkanlık adayları Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Hillary Clinton arasındaki yarış devam ediyor. BBC hazırladığı bir makalede, şu anda yapılan anketlerde önde çıkan Clinton'a yarışı kaybettirebilecek nedenlerin analizini yaptı.

Yayınlanma: 07.09.2016 - 12:43
Abone Ol google-news

ABD başkanlık yarışında, son zamanlarda Trump ve Clinton'ın anketlerde çok yakın puanlar elde etmesi, şimdilik önde gözüken Clinton'ın kazanan olacağı konusunda şüphelere yol açtı. BBC, geçmiş seçimlerden yola çıkarak Clinton'ın başkanlığı kaybetmesine neden olabilecek 5 olası neden sundu.

Bunların ilkini beklenmeyen bir krizin patlak vermesi olarak saydı. Bir ekonomik krizin Clinton'ı kötü bir şekilde etkileyebileceğini söyleyen BBC, ekim ayına kadar olabilecek bir terör saldırısının veya doğal felaketin de adayın alehine olabileceğini söyledi. Paris'te gerçekleşen terör olaylarının Trump'a olan desteği arttırdığına dikkat çeken makale, doğal felaketler konusunda da 2005'te gerçekleşen Sandy fırtınasının zamanın Demokrat adayı ve şimdiki ABD Başkanı Barack Obama'ya giden oylara büyük bir katkıda bulunduğunu öne sürdü.

İkinci olarak, Clinton'ın mail'lerinin ifşa edilmesi ile adaya duyulan güvenin düştüğünün altına çizen makale, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'in 'seçimlere kadar daha fazla Clinton'ı ile alakalı belge yayımlayacağı' sözünü hatırlattı. Bu belgelerin adayın popülaritesini daha çok düşürebileceğini söyledi.

Üçüncü olarak anketlerin güvenilirliği masaya yatırıldı. BBC, anketlerin bazen gerçeği tamamın yansıtmadığını iddia ederek, kimi Trump destekçilerinin çekindiklerinden dolayı oyunun gerçek sahibini açıklamıyor olabileceğini önerdi. USNews tarafından daha önce "Trump etkisi" denilen durum, bazı insanların 'kadınları, göçmenleri ve azınlıkları gücendirmekten çekinmeyen bir bilyoneri desteklediğini açıklamamayı tercih ettiklerini' savunuyor.

Dördüncü sebep ise oylama sisteminde olabilecek olası sorunlara işaret ediyor. ABD'de yapılan oylama sistemi, her eyaletin kendi yetkililerinin yönettiği bir sistem olduğu için tamamen hatasız bir oylamanın umulamayacağını söyleyen BBC, Federal Soruşturma Büro'sunun yakın zamanda yaptığı güvenlik açığı uyarısını hatırlattı. BBC'ye göre seçimlerin hack'lenmesi durumu Clinton'a büyük zarar verebilir.

Son olarak da, seçimler öncesi yapılacak müzakerelerde Trump'ın beklenmedik yapısının onu öne geçirebileceği önerildi. Clinton da bu konuda daha önce "Delice şeylere hazırlıklı olmalıyım" diye yorum yapmıştı. BBC, Trump'ı ünlü dövüşçü Mike Tyson'ın son zamanlarına benzeterek "Hillary ringde kendine güveniyor olabilir ama Trump'ın ne yapacağını kimse söylemez" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler