250 binden fazla çocuğun hayatı tehlikede... Canlarına kıymaya çalışıyorlar

Suriye'nin başkenti Şam'ın Madaya kasabasında çocuklar arasında intihar teşebbüs oranında "endişe verici bir artış" görüldüğü öğrenildi. Temmuz 2015'ten beri devam eden kuşatmadan önce neredeyse hiç intihar teşebbüsü olmayan kasabada, son 2 ayda 13 genç yaşta Suriyeli intihara teşebbüs etti.

Yayınlanma: 08.09.2016 - 13:08
Abone Ol google-news

Nüfusu 40 bin olan Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya köyünde, son 2 ayda 6 tane küçük çocuk ve genç; 7 tane de genç yetişkin intihara teşebbüs etti. Madaya'da tıbbi yardım sağlayan sivil toplum kuruluşunun söylediğine göre, 2015'in temmuz ayında başlayan kuşatmadan önce kayıtlı "neredeyse hiç" vaka yoktu.

Madaya'da öğretmenlik yapan Rula, "Çocuklar psikolojik olarak bitik ve yorgun. Onlarla şarkı söylemek gibi aktiviteler gerçekleştirmeye çalıştığımda, normalde yaptıkları gibi kahkaha atmıyorlar, hiç tepki vermiyorlar. Savaşta katledilen çocuklar, tanklar, kuşatma ve yemek kıtlığı konusunda resimler çiziyorlar" dedi. Bunun yanı sıra 'beslenme bozukluğundan dolayı sindirim sistemlerinde enfeksiyon oluştuğunu ve menenjit gibi hastalıklara yakalandıklarını' söyledi. Rula "Bizim böyle bir krizin ortasında sempatiye değil, yardıma ihtiyacımız var" diyerek yardım çağrısında bulundu.

Tıbbi kaynakların yoksunluğu ile durumun daha da kötüleştiğini söyleyen ekip, 'yüzlerce insanın yaşadıkları koşulların tetiklediği ağır depresyon ya da paranoya gibi hastalıklarla boğuştuğunu' söyledi. Çocukları Kurtarın Vakfı'nın Suriye kolu başkanı Sonia Kush, "Aralıksız yıllardır böyle şartlarda yaşıyor olmak kaldırması çok ağır bir yük, özellikle çocuklar için. Suriye'de kuşatma altında yaşayan 250 binden fazla çocuk var. Dayanıklı olsalar da, her gün onlarda ızdırabın ve travmanın izlerini görüyoruz" dedi.

Kaynak: CNN

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler