Kuzey Kore 5. kez füze ateşledi, tepkiler büyüyor

Kuzey Kore, 2006'dan beri gerçekleştirdiği balistik füze atışlarının 5.'sini gerçekleştirdi. Güney Kore, Birleşmiş Milletler(BM), Amerika Birleşik Devletleri(ABD) ve Japonya tarafından uyarılmasına rağmen balistik füze atışlarına devam eden Kuzey Kore, balistik füzelere monte edilebilecek bir kimyasal savaş başlığı denediğini ve başarılı olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 09.09.2016 - 10:08
Abone Ol google-news

Kim Jong Un iktidarındaki ülke, en son G20 zirvesi sırasında atış yapmasıyla dikkat çekmişti. En son yapılan test sonucunda, resmi haber ajansı Kuzey Kore'nin 'standart bir boyda kimyasal bir savaş başlığı geliştirdiğini, bu sayede ileride istenilen her boyutta ve daha şiddetli atış gücü ile savaş başlığının yaratılabileceğini' açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin daha önceki test atışlarını kınamış ve Pyongang'ın 'tüm kimyasal savaşları ve kimyasal programları yok etmesi ve bu tür aktiviteleri asla tekrar etmemek üzere durdurmasına' karar vermişti.

Dünyadan tepki: "Kuzey Kore'nin hareketlerinin ciddi sonuçları olabilir"

Güney Kore atışı kınayarak BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ihlalinin altını çizdi. Devlet başkanı Park Geun-hye, Kim Jong Un'un "aşırı derecede dikkatsiz" olduğunu söyledi.

ABD başkanı Barack Obama konu hakkında Güney Kore ve Japonya liderleri ile görüştükten sonra, "Kuzey Kore'nin kışkırtıcı davranışlarının ciddi sonuçlar doğurabileceğini" söyledi.

BM Uluslararası Atom Enerji Ajansı komiseri Yukiya Amano, "Bu açık bir şekilde BM Güvenlik Konseyi'nin sayısız kuralına karşı ve uluslararası toplumun birden çok kez söylediği taleplerine aykırı" dedi. Amano, BM'nin 'bu konu ile bağlantılı ülkeler arasında siyasal bir anlaşmaya varılırsa' sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesine katkıda bulunacaklarını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinden endişe duyduklarını ifade etti. Lavrov, Kuzey Kore'ye BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararlara kesinlikle saygı duyması konusunda güçlü bir mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, BM kurallarının Kuzey Kore tarafından hiçe sayılmasının altını çizerek, bu testin 'bölge çapında çok ciddi bir tehdit' olduğunu söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler