YPG’ye silahlı pikaplar gitmiş

Erdoğan’ın Biden’a sorduğu ‘uçak dolusu silah’ sorusunun ardından ABD’nin YPG/PYD’ye savaşta kullanılmak üzere pikap gönderdiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 27.09.2016 - 07:05
Abone Ol google-news

ABD’nin YPG’ye yönelik son yardımından pikaplar çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’yi ‘iki uçak dolusu’ diyerek eleştirdiği yardımın 20’şer TIR halinde iki gün boyunca Kobane’den konvoylar halinde taşındığı öğrenildi. Suriye’deki iç savaşın vazgeçilmez aracı olan pikapların 22 ve 23 Eylül tarihlerinde Kobane’den Batı’ya doğru; Ayn El İsa ve Minbiç yönüne gönderildiği belirtildi. Açık olan TIR’ların içinde bazıları silah monteli pikap türü araçların olduğu belirtilirken, kapalı TIR’larda ise silah ve cephane olduğu görüşü hâkim.

Erdoğan, New York temasları sırasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a Kobane’ye uçak dolusu silah indirildiğini belirterek “Kusura bakmasınlar, dün de Sayın Biden’a söyledim, ‘Bundan haberin var mı?’ dedim. ‘Haberim yok’ dedi. ‘Benim haberim var’ dedim. Aynı şey daha önce de oldu, yine Kobane’ye üç uçak indirdiler, silahların yarısı DAEŞ’e gitti, yarısı PYD’ye gitti. Ortada böyle acı bir tablo var” demişti.

Ancak Biden’ın ‘Haberim yok’ dediği yardım ile ilgili ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ertesi gün “Daha önce zaten silah vermiştik, onlar Suriyeli Demokratik Güçler’in bir parçası. Suriyeli Kürtlerle çalışmaya devam edilmesini destekliyorum” demişti.

3 gün sonra sevkıyat

Erdoğan’ın açıklamalarına göre ABD’nin yardımı 20 Eylül günü iletilmişti. O yardımın 3 gün sonrasında da sevkiyatına başlandığı ortaya çıktı. Erdoğan’ın 2 uçak dolusu silahı Kobane yakınlarındaki YPG’ye indirdiğini açıklamasının ardından o bölgede çekildiği ileri sürülen ABD’ye ait MV-22 Tilt Rotor türü hava aracının görüntüleri sosyal medya hesaplarında paylaşılmıştı.

Ankara, YPG/PYD’ye silah yardımına karşı çıktığını birçok defa ilan etmesine karşın ABD, 2014’ten bu yana örgüte yardım yapmaya devam ediyor. Washington ve Ankara arasında soğuk rüzgârların esmesine neden olan ABD-PYD/YPG işbirliği son olarak Mınbiç operasyonunda açıkça ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin “Fırat’ın batısının kırmızı çizgi” olduğu açıklamalarına karşın, YPG/PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri, ağustos ayında Mınbiç’te kontrolü sağlamıştı. Ankara, o günden bu yana PYD/YPG’nin tüm güçlerini Fırat’ın doğusuna çekmesini beklerken, Kobani’den Mınbiç’e doğru bir sevkıyat yapılması ise dikkat çekti. Erdoğan, New York dönüşünde, PYD’nin Mınbiç’ten tamamen çıkıp çıkmadığı sorusuna ise “Şu anda sadece cüzzi olarak varlar. Orası güvence altına alındığında o da gerçekleşir” yanıtını vermişti.

‘DAEŞ’E satıyorlar’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise F 24’e verdiği röportajda Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonunda hedefinin PYD/YPG olmadığını belirtirken ABD’nin YPG’ye verdiği silahların DAEŞ’e satıldığını söyledi. Çavuşoğlu Mınbiç’te, YPG’lilerin mevcudiyetinin de devam ettiğine işaret etti: “Bizim ABD’lilerle Mınbiç Operasyonu için anlaştığımız sadece birkaç yüz YPG gücünün Fırat Nehri’nin batısına geçebileceğiydi. Bizim anlaşmamıza göre, operasyondan hemen sonra geri döneceklerdi. Bizim bilgimize göre bir kısmı hâlâ orada. Herkes yaptığımız mutabakata uymalı. Aksi takdirde bizim bir koalisyonda olmamız veya DAEŞ’e karşı güçlerimizi birleştirmemiz anlam ifade etmez. İkinci olarak da bir terörist grupla mücadelede ikinci bir terörist gruba güvenmek, en büyük yanlıştır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler