Sosyal medya ile savaşa katılıyorlar

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi Suriye’deki yabancı savaşçıların sosyal medya üzerinden haberleştiğini ve hatta bu şekilde savaşa katıldığını yazıyor.

Yayınlanma: 16.04.2014 - 14:31
Abone Ol google-news

Gazete, King’s Colloge London Üniversitesi uluslararası radikalleşme çalışmaları merkezinin Suriye’deki yabancı askerler üzerine yaptığı araştırmayı haberleştiriyor.

Merkezin direktörü Prof Peter Neumann araştırmaya göre 2012 yılında Suriye’deki iç savaşa katılan tüm yabancı askerlerin sosyal medyada hesapları olduğunu belirtiyor. Neumann, savaşçıların bir arada olmak için sosyal medyayı kullandığını söylüyor. 

14 bin 500 tweet’in incelendiği araştırmayı haberleştiren gazete şöyle yazıyor:

“Suriye’deki İngiliz kökenli savaşçıların kendi aralarında Twitter, Facebook, Tumblr, AskFm ve WhatsAPP, Kik gibi sosyal medya kanalları üzerinden iletişimleri onların neden savaşa katıldığını anlamak ve ne yaptıklarından haberdar olmak bize şu ana kadar eşi benzeri görülmemiş bir bilgi veriyor.

Sosyal medyadaki iletişim iki yönlü yürüyor. Yabancı savaşçılar İngiltere’deki yakınları ile iletişim halindeler ve evde olan haberleri onlardan takip ediyorlar. Aynı zamanda ise Suriye’de olup bitenleri İngiltere’deki tanıdıklarına aktarıyorlar.”


Gazete, King’s Colloge London Üniversitesi uluslararası radikalleşme çalışmaları merkezinin şu ana kadar 10 İngiliz’in Suriye’deki iç savaşta öldüğü bilgisine bu sayede ulaştığını belirtiyor.

Gazete araştırmaya göre Suriye’de 11 bin yabancı savaşçının olduğunu yazıyor. Bunların 2 bin 800’e yakını Avrupa ya da Batı ülkelerinden. 400’nün ise İngiltere vatandaşı olduğuna inanılıyor. Avrupalı savaşçıların büyük kısmı El Nusra ya da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi El Kaide bağlantılı örgütlere katılıyor.

Gazete haberinde Suriye’deki yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden Suriye’ye girdiği belirtiliyor. Buna göre savaşçılar muhalif gruplardan birine katılarak ya da yardım konvoyları aracılığıyla Suriye’ye geçiyor. Suriye’de savaşan İngilizlerin yaşları 22 ile 40 aralığında. İngiltere’den Suriye’ye giden 400 savaşçıdan yarısının ise döndüğüne inanılıyor.

Gazete, İngiliz makamlarının “terör eğitimi” almış dönen savaşçılar nedeniyle kaygılı olduğunu belirtiyor.

İLGİNÇ SORULAR
Gazete yabacı savaşçıların Suriye’ye gitmeden önce Ask.Fm sitesi üzerinden birbirleriyle nasıl konuştuklarının ayrıntılarını da aktarıyor. Habere göre şu ilginç sorular dikkat çekiyor:

Suriye’deki cihata yarım yıl zamanlı katılım mümkün mü?

Türkiye sınırını geçip Suriye’ye girmek ne kadar kolay ve bunun için ailemi nasıl ikna edebilirim?

Eşim ve 1 yaşımdaki oğlumla Suriye’ye gelmek akıllıca olur mu?

Gazeteye göre buna benzer sorulara diğer sosyal medya sitelerinde ya da mesajlaşma programlarında da rastlanıyor. Ayrıca birçok İngiliz, Suriye içinde silahla poz vererek çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşıp arkadaşlarını da savaşa davet ediyor.

YENİ DİNİ LİDERLER
Sosyal medya sitelerinde yapılan çalışmaya göre ABD’den Ahmed Musa Cibril ve Avustralya’dan Musa Cerantonio birçok yabancı savaşçı için yeni dini liderler olarak ortaya çıkıyor.

Habere göre bu iki din adamının Suriye’deki yabancı savaşçıların bulunmasında doğrudan katkısı olup olmadığı bilinmiyor. Fakat Suriye’deki yabancı savaşçılar en çok bu iki din adamının mesajlarını takip ediyor ya da paylaşıyor.
Örneğin Cerantonio’nun Facebok sayfası 12 bin kişi tarafından takip ediliyor.
Gazetenin haberleştirdiği araştırmaya göre Cerantonio’nun cihat ile ilgili görüşlerinin Cibril’inkinden daha sert olduğu görünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler