Uyuyan hücre Kerkük’ü vurdu

Irak'ın Musul kentindeki IŞİD operasyonu beşinci gününde devam ederken, terör örgütü Kerkük'te saldırıya geçti. IŞİD'in kentteki 'uyuyan hücreleri'nin Kerkük'ün Dubız ilçesindeki elektrik santraline düzenlediği bombalı saldırıda 16 yaşamını yitirdi. Kerkük Emniyet Müdürlüğü'ne giren iki IŞİD mensubu canlı bomba öldürüldü. Saldırıların ardından güvenlik güçlerinin harekete geçtiği kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yayınlanma: 21.10.2016 - 10:30
Abone Ol google-news

<video:619181>

Musul operasyonunda sıkışan IŞİD, Şengal’den sonra dün sabaha karşı peşmerge kontrolündeki Kerkük kent merkezi, Dubiz ilçesi, 5 köy ve Haraberut - Havice kavşağında peşmerge mevzilerine saldırdı. Kent merkezinde kamu binalarına onlarca militanla canlı bomba, bombalı araçlar ve keşkin nişancılarla saldırılar düzenlendi. IŞİD saldırısında Kerkük kent merkezinde 1 gazeteci ve 12 polis olmak üzere 13 kişi yaşamını yitirdi, 30’u polis çok sayıda kişinin de yaralandığı, 30 IŞİD militanının ise öldürüldüğü açıklandı. Dubiz ilçesinde elektrik santralına düzenlenen saldırıda ise 3’ü İran uyruklu 12 kişi yaşamını yitirdi, 12 kişi de yaralandı. Kerkük’te sokağa çıkma yasağı ilan edilirken camilere, otellere, kreşlere ve evlere sızan IŞİD militanları ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

IŞİD, dün sabaha karşı 03.30’da Kerkük kent merkezinde kamu binalarına eşzamanlı saldırılar düzenledi. 2 canlı bombanın Kerkük Polis Müdürlüğü’ne girdiği, valilik binasına yapılan saldırının püskürtüldüğü, kentte bombalı 3 araçla saldırı düzenlendiği belirtildi. Rudaw’a konuşan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, kentte durumun kontrol altına alındığını belirterek, “Halk evlerinde kalsın. Silahla evlerinden çıkmasın” diye konuştu. Kerim, saldırıların uyuyan IŞİD hücreleri tarafından düzenlendiğini dile getirdi.

‘İçeriden destek aldılar’

Kerkük İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Tuğgeneral Serhad Kadir, “Onlarca IŞİD’li Kerkük’e girerek bazı kamu binalarına saldırdı. IŞİD’liler kent içinden destek aldı” dedi Kerkük Asayişi Operasyonlar Müdürü İdris Refat ise Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı 3 karakola yapılan saldırıyı püskürttüklerini kaydetti. Refat, “Saldırının olduğu bölgeye gidene kadar 5 yerde IŞİD’in pususuna düştüm” ifadesini kullandı.

Göçmen kılığına girmişler

Kerkük İl Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı Azad Cebari, “Sabah saatlerinde Kerkük’e saldıranlar göçmen kılığında gelmiş. Uyuyan hücreler de bu kişilere silah ve patlayıcı yardımında bulundu. Neyse ki durum şu an kontrol altında” dedi. Öldürülen IŞİD’lilerden birinin telefonundan örgüt üyelerinin önceden çekilen fotoğrafları çıktı.

Camiye ve kreşe sızdılar

Rudaw’a konuşan Kerkük Acil Müdahale Polisi Müdürü Danyal Cabbar ise 6 IŞİD’linin öldürüldüğünü, bazılarının üzerlerindeki bombaları infilak ettirdiğini, örgüt üyelerinin saklandığı binaların kuşatıldığını belirtti. Cabbar, geriye yaklaşık 20 IŞİD militanının kaldığını tahmin ettiklerini, onların da kreş, cami ve vatandaşların evlerinde saklandığını ifade etti. Kerkük’te kontrolün güvenlik güçlerinde olduğu kaydeden Cabbar, “Sadece kentin aşağısındaki bazı yerlerde Kanaslı saldırganlar kaldı. Binalarda saklanmışlar” dedi. Cabbar, koalisyon güçlerine ait savaş uçakları tarafından kent merkezinde IŞİD militanlarının saklandığı kreşin vurulduğunu bildirdi. Rudaw, IŞİD militanlarının bulunduğu Sinober Oteli’nde peşmergenin kontrolü sağladığını, Dar Selameş Oteli’nde ise aralıklarla silah sesleri geldiğini otelin bir kısmının ateşe verildiğini kaydetti. Cihad Otel’de kontrol sağlanırken, KDP Domiz Asayiş Sorumlusu Simko Halid Rebati, çatışmaların Nesir, Mefkudin ve Domiz mahallelerinde devam ettiğini söyledi. Peşmergelerin bulunduğu noktaya yönelen bir IŞİD’li canlı bomba ise öldürüldü.

Türkmen gazeteci öldü

IŞİD, Kerkük’te Türkmeneli TV çalışanlarına silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda, televizyonun haber müdürü Ahmet Necmettin Haceroğlu hayatını kaybetti.

IŞİD militanı 3 canlı bombanın Kerkük’ün Dubız ilçesinde dün sabaha karşı 06.00’da İran’ın yönettiği elektrik santralına düzenlediği saldırıda ise 12 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden personelden 3’ünün İran uyruklu, 9’unun Arap olduğu ifade edildi.

5 köye saldırdılar

Kerkük Batı Cephesi Sorumlusu Westa Resul, IŞİD militanlarının Kutan ve Karetepe köylerine saldırdığını belirtti. Resul, “Kutan köyünü IŞİD’lilerden temizledik ancak Karetepe köyünde örgüt mensuplarıyla çatışmalar sürüyor” dedi. Peşmerge Güçleri 6. Piyade Tugayı’na bağlı 2. Alayı komutanlarından Albay Bekir Rezgeyi ise IŞİD mensuplarının saat 05.00 sıralarında Havice ve Dubız yakınlarındaki Mele Abdullah, Mektep Halid köyleriyle birlikte Haraberut – Havice kavşağında peşmerge mevzilerine saldırdığını belirtti. Saldırının püskürtüldüğünü dile getiren Albay Bekir Rezgeyi, “50 dakika boyunca sıcak çatışma devam etti. Daha sonra saat 07.00’ye kadar havanlı saldırı sürdü” dedi.

Özel bir birlikte Kerkük’e giden Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosret Resul, dün gece Kerkük’te yaptığı basın toplantısında IŞİD’in saldırılarının yüzde 90 yenilgiye uğradığını söyledi.

NEDEN KERKÜK?

Kerkük’te Arap, Kürt ve Türkmenler ile az sayıda Süryani yaşıyor. 12 Haziran 2014’te Irak ordusunun Kerkük’ten çekilmesinin ardından peşmergeler IŞİD saldırısı altındaki Kerkük’te kontrolü sağladı. Kent, o tarihten bu yana 2.5 yıldır peşmerge kontrolünde. Musul’u kurtarma operasyonunda öncü güç olan peşmerge, operasyonun ilk gününde Hazır cephesinde 9 köyü, operasyonun 4. gününde ise Navaran cephesinde 9 köyü IŞİD’den kurtarmıştı. IŞİD’in Kerkük’e saldırarak hem peşmergenin ilerleyişini zayıflatmak hem de köylerden çekilerek Musul’a doğru sıkışan militanlarına moral vermek istediği düşünülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler