Karadeniz'de batan gemiler bulundu... 40'dan fazla Bizans ve Osmanlı batığı

Araştırmacılar iyi durumda 40’tan fazla Bizans ve Osmanlı batığı buldu.

Yayınlanma: 25.10.2016 - 23:00
Abone Ol google-news

Karadeniz’in dibinde Osmanlı ve Bizans’tan kalma gemi batıkları bulundu. İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’ne bağlı çalışan Karadeniz Deniz Arkeolojisi Projesi adlı grup 40’tan fazla iyi durumda gemi tespit etti.

Daily Mail’in haberine göre Karadeniz Sualtı Arkeolojisi Projesi ekibi, 1800 metre derinliğindeki deniz dibini taramak için uzaktan kumandalı iki cihaz kullandı. Cihazlardan biri yüksek çözünürlüklü 3D resimler yaparken ikincisi projektörleri, lazer tarayıcıları ve kameraları taşıyarak arazi hakkında bilgi topladı. Karadeniz’de oksijen ve ışığın olmadığı bölgelerde yapılan araştırma ekibinin başı Prof. Dr. Jon Adams; “Projemizin temel amacı dipte bulduğumuz kalıntıları yüzeye çıkartarak tarihleri ile karakterlerini belirlemek ve Karadeniz’in tarihine ışık tutmak. Bu bölgede insanlarının yaşamlarının nasıl dönüştüğü ve ne yönde geliştiğine ilişkin sıklıkla gündeme gelen sorulara yanıt bulmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Batan gemilerin kaplamalarını inceleyerek iskeletinin resimlerini çeken arkeologlar, oksijen eksikliği nedeniyle, gemilerin iyi korunduğunu kaydetti. Aramalar, Bizans’ı diğer ülkelere bağlayan eski güzergâhlara uygun olarak gerçekleştirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler