Peşmerge: Musul’da top artık Irak ordusunda

Musul'da ilerlemeyi durduran peşmerge güçleri sadece hendek kazıyor.

Yayınlanma: 26.10.2016 - 07:02
Abone Ol google-news

Musul harekâtı 9. gününü geride bıraktı. Peşmerge güçleri dün Musul’un Naveran Cephesi’ndeki Hursabad köyünde kontrolü sağladı. Operasyonun ilk haftasında peşmerge güçleri ve Irak ordusunun yaklaşık 70 köyü IŞİD’den kurtardığı, bin kilometrekare alanda kontrolü sağladığı ifade edildi. Alınan bölgeler Musul’un etrafında bir kuşak oluşturuyor. Kuzeydoğuda Başika’dan başlayan bu kuşak, doğuda Bartılla, güneydoğuda Hamdaniye ve güneyde Kayyara’ya kadar uzanıyor. Bu kuşağın bazı noktaları Musul kent merkezine 8 - 10 kilometreye kadar yaklaşıyor.

Erbil merkezli Rudaw gazetesi, Tiz Kharabi Gawra ve Tiz Kharabi Bchuk bölgelerinin de peşmerge kontrolüne geçmesinin ardından Kürt güçlerinin Musul’daki ilerlemesinin durduğunu yazdı. Buna göre, peşmerge gelinen noktada hendekler kazıyor. Bu hendeklerin ötesindeki operasyonu ise Irak ordusu gerçekleştirecek. Rudaw’a konuşan bir peşmerge komutanı, “Bu, Başkan Barzani’nin bize ilerlememiz için hedef koyduğu son nokta. Emir gelirse ilerleriz. Fakat şu an burada kalacağız” dedi.

Rusya: ABD okul vurdu

AFP’nin haberine göre Irak güçleri Musul operasyonunda ABD öncülüğündeki koalisyonun havadan desteğine rağmen IŞİD’den katı bir savunma ile karşı karşıya. AFP muhabirleri Irak güçleri ve peşmergenin bazı bölgelerde IŞİD’e karşı mesafe kat ettiği belirtilirken örgütün keskin nişancı ateşi, bombalı araçlar ve bubi tuzakları ile yanıt verdiğini aktardı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkilisi Korgeneral Sergey Rudskoy, bir ABD savaş uçağının geçen hafta Musul’da kız öğrencilerin eğitim gördüğü bir okulu vurduğunu öne sürdü.

70 Ezidi kurtarıldı

IŞİD’in elinde esir tutulan 70 Ezidi, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IKYB) düzenlediği özel bir operasyonla kurtarıldı. Sputnik’e konuşan IKBY Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi Temsilcisi Xeyri Bozan, “Musul’da hâlâ üç bin kadar esir Ezidi var, onları da kurtaracağız. Ezidileri, Kürdistan hükümetine bağlı olan Ezidi kurtarma ofisimiz kurtardı” dedi.

Iraklı Süryaniler de Peşmerge güçlerinin saflarında yer alarak en önde savaşmaya başladı. Sputnik’e konuşan Süryani savaşçı Eli Halit, 500 Süryani savaşçısının operasyona katıldığını söyledi.

Canlı yayın yasağı geldi

Peşmerge güçlerinin bulunduğu cephelerden uydudan yayın yapan Erbil merkezli Kürt televizyon kanallarına yayın yasağı geldi. Rudaw TV, K24 TV ve NRT’ye Irak Bölgesel Kürt yönetimi Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan gönderilen yazıda artık canlı yayın yapılamayacağı bildirildi.

RUTBA IŞİD’DEN ALINDI

Irak güçleri, Suriye ve Ürdün sınırındaki Rutba kentini IŞİD’den aldı. Dikkatleri Musul’daki operasyondan uzaklaştırmak isteyen IŞİD, Rutba ve Kerkük’e saldırmıştı. Tümgeneral İbrahim el Mahalawi, Rutba kentinin IŞİD’den temizlendiğini açıkladı. IŞİD’in kentte önceki gün aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu beş Iraklıyı infaz ettiği belirtildi. Öte yandan Kerkük’e yönelik saldırıyla ilgili olarak Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in dayısının oğlu Nezher Hemud Abdulgani’nin de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon