‘Türkmen iç savaşına davetiye çıkarmayın’

Türkmen vekil El Hababe, Türkiye’nin Telafer’e askeri güç göndermesi halinde bunun Sünni-Şii çatışmasına yol açacağını söylüyor.

Yayınlanma: 06.11.2016 - 22:12
Abone Ol google-news

Nahla Hüsseyin el Hababe, Irak’ın Türkmen kenti Telafer Ağustos 2014’te IŞİD’in istilasına uğrarken gizlice çıkartılıp milletvekili olduğu için havaalanı yoluyla kaçmayı başarmış olanlardan. Türkiye’nin iki senedir bölgede mezalim gören halklara gözlerini kapattığını savunan Türkmen kadın vekil, Telafer’in çok stratejik bir yerde bulunduğunu ve Irak’ın vazgeçmesinin mümkün olmadığını belirtirken ana mesajı şu oldu: “Gelirseniz, Türkmen iç savaşı çıkartırsınız. O yüzden sakın gelmeyin.”

- Ankara, Telafer’deki Türkmenleri koruyup kollayacağını söylüyor. Irak’ta bu niye bu kadar olumsuz algılanıyor? Mezhep ayrımı yüzünden mi?

IŞİD Telafer’i kontrol ettiğinde Türkiye neredeydi? Türkmenler Sincar’a kaçmak zorunda kaldığında neredeydi? O Türkmenlerin yaşamak için hiçbir şeyleri yoktu. Türkiye hükümeti onları niye desteklememişti o zaman? O siviller peşmerge yüzünden Sincar ve Türkiye sınırına gitmek zorunda kaldı. Onlara başta sadece Ezidiler destek verdi, Ezidi insanı ekmeğini böldü verdi.

‘Türkiye Şiileri reddetti’

Barzani’nin Asayiş’i ahaliye Sincar’da kalmak istiyorlarsa Telafer’in Kürdistan Bölgesi’ne katılması şartı içeren beyanlar yapmaya zorladı. Türkiye neredeydi? Türkiye evlerinden hiçbir şey almadan kaçmak zorunda kalmış insanlara sınırda pasaport sordu, Şii Türkmenleri reddetti.

‘Nasıl güvenelim...’

- Türkiye o dönemde sivillere yardım ettiğini söylüyor ama...

Benim babam, Telafer’de evimizden ayrılmayı reddetti, komşularımız onu “Şii” diye jurnalledi, IŞİD’cilerle vuruşarak can verdi. Annem ve kızkardeşim iki ay Sincar’da kaldı, Türkiye kabul etmeyince Hazer an Kalek’te sıkıştılar. Kızkardeşimi orada kaybettik. Türkiye, Türkmen insanı için ordu gönderme yahut başka farsatları varken, niye göndermedi? Biz böyle bir hükümete nasıl bir daha güvenelim?

- Türkiye ordusu Telafer’e girerse ne olur?

Valla Türkiye Telafer’e gelirse kendimizi savunmalıyız. Çünkü Irak’ın onayını almadan gelmişse, IŞİD gibi demektir, aynı şeydir. O zaman da savaşmaktan başka çare kalmaz. Ben Telafer’de tek başıma kalsam elime silah alır karşı koyarım.

- Peki Sünni Türkmen komşularınız? IŞİD’e yardım ettikleri öne sürülüyor. Onlar Türkiye’yi istiyorlarsa.. Türkmenler arasında mezhep savaşı anlamına mı gelir?

IŞİD istilaya önceden “Sadece rıfaileri ve Irak askerlerini öldüreceğiz” haberi göndererek başladı. Sünnilerin çoğu Telafer’i terk etmedi. Komşularını, benim babamı da ispiyonlayanlar oldu. Bu büyük bir meydan okumadır. 2003 sonrasında Sünniler çok Şia öldürmüştür. Türk ordusu gelirse de Türkmen iç savaşı çıkartır. Haşdi Şaabi, Telafer’i koruyacaktır. O zaman bir daha Sünni Türkmenlerle yaşayamayız demektir. Bu yüzden Türk ordusunun gelmesini kabul edemeyiz.

-  Peki Telafer’de Haşdilerin katliam yapacağı kaygıları boş mu?

Haşdi’de Ezidi, Türkmen, Şebak, Sünni Şammar, Mesihi var, küçük gruplar var. El Babil grubu var. İyi insanlar, suç işlememiş insanlar, IŞİD’i desteklememişlerse onlara bir şey olmaz. Katliamlara karışmışları tutup Irak polisine teslim etsinler. Haşdi’nin suç işleyeceğini hiç düşünmüyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler