AP, Türkiye kararını verdi

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılan Türkiye oylamasında "Müzakereler geçici olarak dondurulsun" kararı alındı. Tasarı 37'ye 479 oy çokluğuyla kabul edildi.

Yayınlanma: 24.11.2016 - 14:12
Abone Ol google-news

Avrupa Parlamentosu, AB-Türkiye müzakerelerinin başlaması için 12 yıl önce böyle "Evet" demişti

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı kabul etti. Tasarıda, üyelik müzakerelerinin darbe girişimi sonrası OHAL uygulamasının getirdiği olumsuzluklar nedeniyle dondurulması istendi. 

AP'nin Türkiye kararına CHP'den ilk açıklama

MÜZAKERELERİN BAŞLAMASI İÇİN TEK ŞART 

Kararda, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması istenirken; Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosunun darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadığı ve Türkiye’nin sorumluları yargılama hakkının meşru olduğu vurgulandı.

Fransa'nın Strasbourg kentindeki AP Genel Kurul oturumunda kabul edilen tasarı 37'ye karşı 479 oyla kabul edildi. Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi.

HUKUKEN BAĞLAYICI DEĞİL

Tasarı aralık ayında AB liderlerine gönderilecek. Kararın hukuken bağlayıcılığı bulunmuyor. Müzakarelerin geçici olarak dondurulması kararını ancak Avrupa Birliği Konseyi verebiliyor. 

KATİ PİRİ TWİTTER HESABINDAN OYLAMA SONUCUNU PAYLAŞTI 

AP'nin Türkiye raportörü Kati Piri, oylama sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı. 

 

 

15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek AB Konseyi zirvesinde, Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri konusunun da ele alınması bekleniyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, darbe girişimi sonrası atılan adımları, meşru bir hak olarak nitelerken Türkiye-AB müzakerelerinin geçici olarak durdurulmasının her iki taraf açısından da olumlu sonuçlar doğurmayacağını söylemişti.

Merkel ise oylamadan bir gün önce yaptığı açıklamada, "Her şeye rağmen Türkiye ile görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz" ifadelerini kullanmış ve Türkiye ile sağlıklı ilişkilerin devam etmesinden yana olduğunu belirtmişti. 

 AP’de eğilim ‘dondurmak’

AB ile gerilimin perde arkası: Yıldırım'ın çabası Saray'a takıldı

AKP'nin restine AB'den sert yanıt: Donduralım

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler