Trump dengeleri değiştirecek... ABD'de 37 yıl sonra bir ilk

ABD'nin müstakbel başkanı Trump, Çin'i çok öfkelendirecek bir hamle yaptı. Trump, Pekin'in 'ayrılıkçı' addettiği Tayvan'ın lideriyle doğrudan görüşme yaptı. Bu, ABD'de bir başkan için 1979'dan beri bir ilk.

Yayınlanma: 03.12.2016 - 10:44
Abone Ol google-news

ABD’de başkan seçilen Donald Trump, daha Beyaz Saray koltuğuna oturmadan tartışmalı bir dış politika adımı attı. Trump Çin’den sert tepki çekme riskini alarak, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile telefonda doğrudan bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme Tsai’nin girişimiyle yapıldı. Tsai Trump’ı arayarak başkan seçilmesini tebrik etti; konuşmada taraflar ‘yakın ekonomik, siyasi ve güvenlik ilişkilerinden’ söz etti. Trump’ın da geçen mayısta devraldığı başkanlık görevinden dolayı Tsai’ı tebrik ettiği duyuruldu.

Bu görüşmenin önemi, ABD’nin Tayvan’la resmi ilişkilerini kestiği 1979’dan bu yana ilk kez başkan seçilen bir kişinin Tayvan lideriyle konuşmuş olması.

Çin Dışişleri’yse, görüşme konusunda Tayvan’ı suçlayarak, ‘hileli bir oyun’ açıklaması yaptı. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD başkanlığına seçilen bir siyasetçinin Tayvan lideriyle görüşmesi hakkında, “Bu, sadece Tayvan tarafının hileli bir oyunu. Uluslararası toplumun ‘Tek Çin Politikası’ndaki sabit kabulünü değiştiremez” dedi.

Trumop ise Çin2i öfkelendireceğine dair haberlerin üzerine attığı tweet’te, “ABD’nin Tayvan’a milyarlarca dolarlık askeri teçhizat satıyor olması ama benim bir tebrik telefonunu reddetmemin beklenmesi ilginç” ifadesini kullandı. (Kaynak: Gazete Duvar)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler