Türkiye’den IŞİD’e silah’ raporu

Çatışma bölgelerinde silah ve mühimmatın dolaşımını araştıran Britanya’nın sivil toplum kuruluşu Conflict Armament Research (CAR), geçen ay Musul’un özgürleştirilen kesimlerinde yaptığı incelemelerin sonuçlarını raporlaştırdı.

Yayınlanma: 14.12.2016 - 21:23
Abone Ol google-news

Musul’da IŞİD’in terkettiği 6 silah fabrikası ile cephede bıraktıkları malzemeleri inceleyen uzmanlar, silah üretiminde orduyla yarışacak seviye tespit etti. Rapora göre son üç yıldır kendi silahlarını üreten IŞİD potasyum nitrat, alüminyum, makine yağı ve çimento gibi malzemelerinin neredeyse tamamını Türkiye’deki “güçlü tedarik şebekesinden” elde ediyor.

Endüstriyel çapta üretim

CAR uzmanlarına göre IŞİD silahları standardın altında malzemeler ve kimyasal patlayıcı bileşenleriyle üretilseler dahi “doğaçlama” olarak üretilmediklerini gösteren teknik özelliklere sahip. “Organizasyon, kalite kontrol ve envanter yönetiminin seviyesi, karmaşık ve merkezi kontrollü bir endüstriyel üretim sistemine işaret ediyor” deniliyor. Militanların silah üretim oranları ve kalitesi hakkında düzenli ve detaylı raporlar çıkararak “hilafet topraklarında” standardizasyon sağladığı da anlaşılıyor. Bir tesiste üretilen havan mermilerinin bir başkasında üretilen havan toplarına uyması için milimetrenin onda birine kadar hassas ölçüler kullanılıyor. Standardizasyon için kaynak malzemelerin düzenliği tedariği gerekiyor. Bu da Türkiye’den Suriye’ye uzanan sevkiyat şebekesiyle sağlanıyor. CAR, şubatta da cihatçıların bomba yapım malzemelerini Türkiye’den tedarik ettiklerine dair bir rapor yayımlamıştı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler