İnsanlık ölüyor

Suriye’de çözüm için Moskova-Ankara arasında işbirliği artıyor. Planlar arasında, Şam ve muhalifleri masaya oturtma var.

Yayınlanma: 16.12.2016 - 19:18
Abone Ol google-news

Halep’te yenilen cihatçılara ölmekten başka bir seçenek sunan tahliye anlaşmasının mimarları Moskova ile Ankara, şimdi de Suriye hükümeti ile muhalefeti arasında barışı birlikte sağlama misyonuna soyundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’nin tamamında ateşkesin sağlanması konusunda ülkedeki silahlı muhalif gruplarla Türkiye’nin de aracılık ettiği aktif görüşmeler yürüttüklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Rusya’ya muhaliflerle bir araya gelmenizde fayda var dedik” ifadesini kullandı. Şam ile muhalifleri Şangay İşbirliği Örgütü üyesi Kazakistan’da buluşturma konusunda görüş birliği sağlandı.

Siyasi çözüm vurgusu

Dün Tokyo’da konuşan Putin, bundan sonra atılacak adımın “Suriye’nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak” olduğunu söyledi. “Türkiye’nin arabuluculuğunda silahlı muhalefetin temsilcileriyle çok aktif görüşmeler yürütüyoruz” ifadesini kullanan Rus lider, son telefon görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile barış görüşmelerini Kazakistan’ın başkenti Astana gibi yeni bir yerde yapma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Ateşkes sağlanır ve Astana’da görüşmeler gerçekleşirse bunun Cenevre görüşmelerine rakip değil takviye olacağını dile getiren Putin, “Çatışan taraflar nerede buluşursa buluşsun önemli olan siyasi çözüm bulmaya çalışılması” vurgusu yaptı.

Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızla telefon görüşmesinde Putin’in şöyle bir önerisi oldu: Ateşkes sağlandıktan sonra muhalif gruplarla rejimin temsilcilerinin üçüncü bir ülkede görüşmesinde fayda var. Basınımızda sanki bir zirve olacak, Cumhurbaşkanımızla Putin bir araya gelecek gibi yansıtıldı, öyle değil” dedi.

22 Aralık’ta İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi’nin Cidde toplantısı ve 27 Aralık’ta Türkiye, Rusya, İran dışişleri bakanlarının Moskova toplantısında gündemin Suriye olacağını belirten Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: “Suriye’de ateşkesin sağlanması ve siyasi çözüme geçilmesi için çok çaba sarf ettik. Muhalefete de her zaman en iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu ve mutlaka Cenevre müzakerelerine katılmaları, Suriye’nin geleceğine yönelik vizyonlarını hem rejimle hem de tüm dünyayla paylaşmaları gerektiğini hep anlattık.”

Trump ‘güvenli bölge’ dedi

Bir yandan tahliyenin durmasından rejim ve destekçisi güçleri sorumlu tutan Çavuşoğlu diğer yandan “Bunu aşabilmek için İran Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Arkadaşlarımız da yine Rus ve İranlı muhataplarıyla arazideki unsurlarla görüşmelerini sürdürüyor” diyerek ekledi: “Halep’ten ayrılmak isteyen daha çok sivil var. Bizim arzumuz Suriye’de ateşkes sağlansın. Kuşatma altındaki tüm insanlar özgür hale gelsin.”

ABD Başkanı seçilen Donald Trump da “Suriye’de olanlar çok üzücü ve biz o insanlara yardım edeceğiz. Suriye’de güvenli bölgeler kuracağız ve kurulmasına yardım edeceğiz ki insanların bir şansı olsun” dedi. Bunun maliyetini Körfez ülkelerine karşılatacağını belirtti. İstihbarat servislerinden güvenlik brifingleri alması sonrası kampanyasının başında söz ettiği güvenli bölgelere ilk kez geri dönen Trump’ın vaadinin, iyi ilişkiler yürütmek istediği Rusya ile çatışma anlamına geleceğinden akıbeti soru işareti taşıyor.

Yemen'in aç çocukları

Suudi Arabistan ‘ın Yemen’e saldırması nedeniyle yaklaşık iki yıldır devam eden savaşta gıda sıkıntısı had safhada. BM’ye göre 28 milyonluk ülkenin 7 milyonu açlık çekiyor. Yemen BM Koordinatörü, “Ülkenin yer yerinde çocuklar açlıktan ölüyor” açıklaması yaptı.

TAHLİYE KARMAŞASI

Suriye hükümet güçleri Halep’i kurtardı ama kavga bitmedi. Cihatçıların Doğu Halep’i tümüyle kaybetmesi üzerine Rusya- Türkiye arabuluculuğunda varılan militanlar ve sivillerin İdlib’e gönderilmesi anlaşması dün bir kez daha sekteye uğradı. Hükümetin kontrolündeki Rasmuse’de otobüslere cihatçıların tarafından geldiği sanılan silah ve havanlarla ateş açılmasının ardından tahliye askıya alındı. Bazı tanıklıklara göre, hükümet güçleri, tahliye rotasını bariyerlerle kapattı. Suriye devlet televizyonu “Terörist gruplar anlaşmayı ihlal etti ve Doğu Halep’ten ağır silahlar ve rehineler çıkarmaya çalıştı” dedi. Ankara destekli Nureddin en Zengi ise hükümetin İdlib’de cihatçıların kuşatması altındaki Şii kasabaları Fua ve Kefreya’dan sivillerin tahliyesini garantiye almak için Halep’teki tahliyeyi askıya aldığını söyledi. Hizbullah’a bağlı bir ajans da Halep’teki durmanın Fua ve Kefreya’dan tahliyelerin engellenmesinden kaynaklandığı haberini yaptı.

‘İdlib bir sonraki Halep olur’

Rusya Savunma Bakanlığı ise militanlarla ailelerinin tahliyesinin tamamlandığını, içerde sadece en radikal ve en uzlaşmaz militanların kaldığını ve ateş açanların da bunlar olduğunu duyurdu. Rus Savunma Bakanlığı’na göre Doğu Halep’ten 4500’ü militan, 337’si yaralı 9500 kişi çıkarıldı. Muhaliflerin Gözlemevi’ne göre 3 bini militan, 8500 kişi tahliye edildi. BM Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura, “Doğu Halep’te sıkışmış vaziyette 40 bini sivil, geri kalanı militanlarla ailelerinden oluşan 50 bin kişi var” iddiasında bulundu. “Siyasi uzlaşma sağlanmazsa İdlib bir sonraki Halep olur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler