Ateşkes parçalı bulutlu

Suriye’de kırılgan ateşkes önceki gece yarısı itibarıyla yürürlüğe girerken dün genel olarak anlaşmaya uyulduğu gözlendi. Şam’ın kuzeybatısında ise ordu ile Nusra arasında su havzasının kontrolü için kıyasıya savaş sürüyor.

Yayınlanma: 30.12.2016 - 22:28
Abone Ol google-news

Rusya-İran-Türkiye’nin Moskova Bildirisi’nin ardından Rusya- Türkiye garantörlüğünde Suriye genelinde ateşkes yürürlüğe girdi. Ateşkes genelde tutmakla birlikte muhaliflerin Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bazı bölgelerde hükümet güçleri ile silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşandığını duyurdu.

Bunların başında Şam’ın kuzeybatısındaki Barada Vadisi geliyor. Gözlemevine göre dün hava kuvvetleri helikopterlerle Nusra mevzilerini vurdu. Zira hükümet Nusra liderliğindeki cihatçıları Şam ve çevresinin yüzde 70’inin su ihtiyacını karşılayan Vadi Barada ile Eyn el Fica’daki su kaynaklarını zehirlemekle suçluyor. Cihatçılar ise hükümet güçlerinin bombardımanında su tesislerinin zarar gördüğünü iddia ediyor. Sonuçta Şam’daki 4 milyon insan bir haftadan uzun süredir susuz halde.

Nusra, IŞİD hedef alındı

Al Masdar’a göre Suriye ordusu, Nusra’nın kontrolündeki İdlib vilayetinin Cisr eş Şuğur ve Cebel ez-Zeviye bölgelerine füze yağdırdı. Hama’nın Soran ve Maharda, Dera’nın Eski Gümrük bölgelerinden de çatışma haberleri geliyor. Böylece Ankara destekli Özgür Suriye Ordusu’nun ateşkesin Nusra’nın bulunduğu bölgeleri de kapsadığı iddiasının doğru olmadığı ortaya çıktı. Rus savaş uçakları da Palmira antik kenti çevresindeki IŞİD mevzilerini bombaladı.

‘Türkiye’ye güvenmiyoruz’

Nusra’nın kardeş örgütü Ahrar-uş Şam ateşkes anlaşmasıyla ilgili çekinceleri olduğunu, henüz imzalamadığını duyururken, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’den uyarı geldi. “Nusra Cephesi ve IŞİD’le aralarına mesafe koymak, bu gruplarla bağlantılı olmadıklarını duyurmak, anlaşmayı imzalayan grupların görevi” diyen Muallim, “Ateşkes anlaşması konusunda Rusya’nın garantilerine inanıyoruz, çünkü bu ülke terörle mücadelede bizim müttefikimiz. Ama Türkiye’nin garantilerine güvenmiyoruz” ifadesini kullandı.

Esad da Trump’ı bekliyor

ABD Dışişleri, Washington’ın dışlandığı yeni ateşkes sürecini “olumlu bir gelişme” olarak karşılarken Rusya-İran- Türkiye’nin garantörlüğündeki Suriye barış görüşmelerinin ABD başkanlığının devir teslim tarihi 20 Ocak’tan önce başlaması öngörülüyor. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Dışişleri Bakanlığı’na başkent Astana’da yapılması planlanan Suriye toplantısı için “dikkatle hazırlanma” talimatı verdi.

Öte yandan, İtalya’nın Il Giornale gazetesine demeç veren Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, AB’nin yumuşak karnına dokundu. AB’nin ekonomik ambargoyu kaldırması halinde Suriye’den Avrupa’ya sığınmacı akınının duracağını savunan Esad şunları söyledi: “Burası Suriyelilerin toprakları. Ülkelerine dönmeleri için davette bulunmamız gerekmiyor. Ancak belirtmek isterim ki, kriz, Suriye’deki teröristlere doğrudan ya da dolaylı olarak destek veren Avrupalı temsilciler tarafından çıkarıldı.” 20 Ocak’ta ABD Başkanlığını devralacak Trump için “Temkinli bir iyimserlik içindeyiz. Zira bölgede nasıl bir politika izleyeceğini bilmiyoruz” diyen Esad şu görüşlerini dile getirdi: “Dünyanın iki büyük devleti arasındaki ilişkiler iyi olursa, Suriye dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesi bundan fayda sağlar. Bu sayede Suriye’de çözüm olabilir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler