Meksika duvara öfkeli

Washington, New York ve Los Angeles’ta Trump’ın Meksika’ya duvar, kayıtdışı göçmene sınırdışı kararı protesto edildi. ABD’nin Kaliforniya, Teksas, Arizona gibi eyaletlerinde sınırda kısmen duvar bulunuyor.

Yayınlanma: 27.01.2017 - 11:52
Abone Ol google-news

Yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar kararını imzalaması, komşuda öfke dalgası yarattı. Halkından siyasetçilerine Meksikalıların öfkesini en net dışa vuran eski Devlet Başkanı Vicente Fox Quesada oldu. Twitter’da Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer’a seslenen Fox, “Daha önce Trump’a söylemiştim, şimdi de sana söylüyorum: O s...k duvarın parasını Meksika ödemeyecek” dedi.

Trump-Nieto zirvesi iptal

Görevdeki Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto da “Defalarca söyledim: O duvarın parasını Meksika ödemeyecek” çıkışını yaptı. Nieto, 25 milyar dolara mal olması beklenen 3200 km uzunluğundaki duvar projesini ABD ile Meksika’yı birleştirme yerine bölme çabalarından biri olarak kınadı. Bunun üzerine duvarın masraflarını “kesinlikle” Meksika’nın ödeyeceğinde ısrar eden Trump, “Maliyetini Meksika’dan bir şekilde alacağız, belki de karmaşık bir şekilde” diye konuştu. Ardından Twiter’da “Meksika duvarın parasını ödemek istemiyorsa gelecek haftaki görüşmeyi iptal etmek daha iyi olur” dedi. Resti gören Nieto “31 Ocak’ta Trump’la çalışma görüşmesine katılmayacağımı Beyaz Saray’a bildirdim. ABD ile iki ülkenin de çıkarına anlaşmalar yapmayı isteriz” açıklaması yaptı.

400 kent hedefte

Trump’ın kayıtdışı göçmenlere göz yummakla suçlanan “sığınak şehirlere” milyarlarca dolarlık federal mali desteği kesme kararı da büyük tepki çekti. New York, Los Angeles, Boston ve Seattle dahil 400 kenti federal göç yetkilileriyle işbirliğine zorlayan karara karşı yerel yönetimler harekete geçti. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio “Yasalara uyan New Yorkluları sınırdışı etmeyeceğiz, aileleri parçalamayacağız, çocukları anne babasız bırakmayacağız” dedi. De Blasio, mahkemeye gideceğini söyleyip ülke çapında direniş çağrısı yaptı.

Suçlu listeleri yayımı

Trump’ın kararının şöyle bir unsuru da var: “Her hafta göçmenlerin işlediği suçların kapsamlı bir listesi çıkarılarak halka sunulacak, böylece göçmenlerin oluşturduğu tehdit gözler önüne serilecek.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler