Trump şerifleri Saray’da topladı

Trump kendisini ve göçe dair tavrını seven şerifleri Beyaz Saray'a davet etti. Davet edilen şerifler arasında 'Müslüman teröristler Meksika sınırına geliyor'diyen de var.

Yayınlanma: 07.02.2017 - 14:06
Abone Ol google-news


Aldığı kararlarla protestoların merkezine oturan ABD Başkanı Trump’ın konukları duvar örme, göçmen yasakları politakasına destek veren şeriflerdi

ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 7 ülkenin yurttaşlarına getirdiği giriş yasağıyla ilgili bir yandan medya ve yargıyla savaşa tutuşurken diğer yandan kendisini destekleyen şerifleri Beyaz Saray'da ağırladı. Gündemde Meksika’ya duvar örme, göçmen yasakları, sınırdışı etme kararlarına uymayan “sığınak şehirlerin” cezalandırılmasıyla ilgili başkanlık kararnamelerinin uygulanması vardı.
Yaklaşık 1 saatlik toplantıya davet edilen 12 şerifin çoğu Trump’ın hararetli yandaşları. Örneğin Wyoming’den şerif Danny Glick, ABD-Meksika sınırından “Müslüman teröristlerin” geldiğini, yasadışı göçmen kamplarında Kuran, seccade gibi “suç kanıtları” bulduğunu iddia ediyor. Teksas’tan şerif Harold Eavenson, Trump’ın Amerikan halkının duymak istediklerini söylemesine hayranlığını dile getiriyor. Milwaukee’den şerif David Clarke, Trump’ın ülkeye vatanseverlik baharı getirdiği görüşünü savunuyor. Orange County şerifi ise on yıllardır çok sayıda sanığın haklarını ihlal eden bir hapishanede mubir programı sebebiyle federal soruşturma altında. ABD’deki seçimle göreve gelen 3 binden fazla şerifin çoğunluğu muhafazakkar eğilimli.
Trump, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’na CENTCOM) yaptığı ilk ziyarette medyayı terör saldırılarını kamuoyundan saklamakla suçladı. Trump “Paris ve Nice’te olanları gördünüz. Avrupa’nın her yerinde bunlar oluyor. Öyle bir noktaya ulaştı ki, artık hiç haber yapılmıyorlar. Pek çok vakayı çok çok yalancı basın hiç haber yapmıyor. Bunun için gerekçeleri var, anlıyorsunuz ya” iddiasında bulundu. Ardından Beyaz Saray “medyanın sıfır düzeyde ya da çok az yansıttığı” iddiasıyla Türkiye dahil dünya çapında gerçekleşmiş 78 terör eyleminin listesini açıkladı. İçlerinde tüm dünyada manşet olan Paris, Nice, Berlin saldırılarının da bulunması alay konusu oldu. Listedeki yazım hataları da gözlerden kaçmadı: "attaker", "attakers", "San Bernadino", "Denmakr".
Bu arada ABD Adalet Bakanlığı,  Trump'ın vize yasağının yeniden uygulamaya konulması talebiyle San Francisco'daki Temyiz Mahkemesi 9. Dairesine 15 sayfalık bilgi notu verdi. Bakanlık, vize yasağı kararının "Başkan’ın yasal otoritesinin uygulanması" olduğunu ve bu sebeple kararnamenin yeniden uygulanması gerektiğini savundu.
ABD Dışişleri’nde ise 1000’den fazla diplomatın Trump’a muhalefet bildirisi imzalamasının ardından yeni yönetimin ilk üç haftasında bir sözcü bulunamadı, dolayısıyla hala tek bir günlük basın brifingi düzenlenmedi. Yeni bakan Rex Tillerson’ın Senato’dan onay alıp yemin ederek göreve başlamasına rağmen bu hafta da günlük brifing planlanmıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler