İhvan’la İran aynı sepete

Trump’ın hem İhvan hem İran’ın en etkili kurumu Devrim Muhafızları’nı ‘terör örgütleri listesine’ sokmayı değerlendirdiği belirtildi. Ama öncelik İran’a verildi.

Yayınlanma: 08.02.2017 - 21:31
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetiminin, hem Sünni İslamcı Müslüman Kardeşleri (İhvanı Müslimin) hem de bu zihniyetle mücadele eden İran’ın Devrim Muhafızlarını “terör örgütleri listesine” almak üzerinde çalıştığı belirtildi. Reuters, İran’ın askeri, siyasi ve ekonomik açıdan en etkili kurumu Devrim Muhafızları’nı terör listesine almanın değerlendirildiğini duyurdu. New York Times (NYT) gazetesi, değerlendirmenin hem İhvan hem Muhafızlar için yapıldığını aktardı.

Reuters’e göre Trump yönetimi, Devrim Muhafızları’nın terör örgütü ilan edilmesi önerisini gözden geçirip çeşitli kurumlara danışıyor. Bir yetkili, “Yeni yönetim İran’ı Amerikan çıkarlarına karşı en açık tehdit görüyor ve gerilimi artırmanın yollarını arıyor” dedi. Yetkili, İran’la 2015 tarihli nükleer anlaşmanın çöpe atılmasına İsrail ve Suudi Arabistan’ın bile karşı çıktığını, o yüzden Beyaz Saray’ın baskıyı artırmanın başka yollarını aradığını da söyledi. Ancak Müslüman nüfuslu 7 ülke yurttaşlarına ABD’ye giriş yasağının yarattığı infial sonrası Trump’ın yeni başkanlık kararnameleriyle önemli kararlar alma süreci de yavaşlatıldı. Bu yönde atılacak bir adım, Obama döneminde İran’la yapılan nükleer anlaşma ve IŞİD’e karşı savaşta kurulan gayriresmi ittifakı tehlikeye sokacak. İran’ın en güçlü kurumunun terör örgütü ilan edilmesinin, Ortadoğu’daki istikrarsızlığı artırmasına kesin gözüyle bakılıyor.

‘Terörün temeli İhvan’

NYT de Trump yönetimi ile diğer Cumhuriyetçilerin, Kudüs Birliği ve bazı komutanlarının zaten alındığı terör listesine Devrim Muhafızları’nın tamamını koyarak İran’a mesaj verileceğine inandığını aktardı. Gazete, Temmuz 2013’te Mısır’da iktidardan devrilen, ama Türkiye ve Tunus’ta siyasi sisteme müdahil olan, pek çok Ortadoğu ülkesinde güçlü bağlantıları bulunan İhvan’ın şeriat yönetiminden yana olduğunu hatırlatıp Trump yönetimi tarafından ABD’ye şeriatı yaymak için sızdığına inanıldığını belirtti. Trump’ın başstratejisti Stephen K. Bannon 2007’de İhvan için “Modern terörizmin kuruluş temeli” demişti. Trump, üç haftadır telefonda konuştuğu Mısır, BAE ve Suudi liderlerinden İhvan’ın terör örgütü ilan edilmesine destek aldı, ama önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da konuştu. Şimdiki halde Beyaz Saray’da planın İran bölümüne büyük destek varken İhvan bölümüne desteğin yavaşladığı kaydedildi.

İran: Anlaşmaya bağlıyız

Rus haber sitesi Sputnik’e konuşan siyasi analist Irina Alksnis, yeni ABD yönetiminin İran’a tavrına Kremlin’in diş göstermeye karar verdiğini, Moskova’nın İran’a kalkan olmayarak Washington’la pazarlıklarda zayıf gözükmek istemediğini, dolayısıyla İran’ın ABD-Rusya arasında ciddi ihtilafa dönüşebileceğini söyledi. Rus Dışişleri’nin nükleer silahları önleme departmanı başkanı Mihail Ulyanov, Tahran’ın nükleer anlaşmadan çekilmesinden “gerçekten endişe ettiklerini” duyurdu. Bunun üzerine Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Ryabkov ile görüşen İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, nükleer anlaşmaya ve yükümlülüklerine bağlı olduklarını açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon