Moskova ile kriz yeniden tırmanıyor

Kremlin, Türkler orada olmamalıydı derken, Ankara koordinatı paylaştık dedi.

Yayınlanma: 10.02.2017 - 21:52
Abone Ol google-news

Kremlin’in Türk askerlerinin vurulduğu binaya ait koordinatları Türkiye’nin verdiğini ve Türk birliklerinin orada olmaması gerektiğini belirten açıklamasının ardından TSK, Rusya’nın iddalarını yalanladı. TSK’den yapılan açıklamada, Türk askerlerinin 10 gündür o bölgede olduğu belirtilerek, koordinatların 8 Şubat 2017’de 23.11’de Rusya’ya iletildiği belirtildi. TSK, bu bölgeye atılan roket üzerine Humeymim’de bulunan Harekât Merkezi’ne iletildiğini ve aynı saatlerde Rus Silahlı Kuvvetleri Ataşesi de Genelkurmay’a davet edilerek TSK unsurlarının bulunduğu noktaların koordinatlarının bir kez daha elden verildiğini duyurdu. Rejim ile ÖSO arasındaki ilk çatışmanın ardından Rusya, Türkiye’nin daha önce paylaştığı ve “güncellemediği”ni savunduğu koordinatlar doğrultusunda, “içinde IŞİD’lilerin olduğu düşüncesiyle” Türk askerinin yerleştiği binayı vurduğunu duyurdu. TSK’den yapılan açıklamada, bu ifadelerin kamuoyunda yanlış bir algıya sebep olabileceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

12 Ocak’tan beri düzenli paylaşıyoruz: “Birliklerin birbirlerine zarar vermesinin önlenmesi maksadıyla; iki ülke arasında 12 Ocak 2017 tarihinde imzalanan ve yaklaşık olarak bir aydır yürürlükte olan mutabakat doğrultusunda TSK tarafından harekâta ilişkin bilgiler Rus muhataplarla düzenli ve karşılıklı olarak paylaşılmaktadır.”

10 gündür oradayız: “9 Şubat’ta uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır.” Cumhuriyet’in bölgeden ulaştığı muhalif kaynaklar, önceki gün Rusya’nın Türk askerini vurmasına yönelik gelişmeleri iki aşamada anlattı:

Rejim - ÖSO çatışması: TSK destekli ÖSO, rejim güçleriyle iki gün önce ele geçirdiği El Bab’ın batısındaki Ebu El Zendiyen bölgesinde ilk defa karşı karşıya geldi. İlerlemeye çalışan rejim güçleri köydeki ÖSO unsurlarına BNP zırhlı personel aracı da kullanarak saldırdı. Bazı ÖSO birliklerinin, TSK’den destek istediği; TSK’nin de topçu atışlarıyla destek verdiği belirtildi.

TSK yerleşti; haber vermedi: Ebu El Zendiyen köyündeki çatışmadan kısa süre sonra ise El Bab’ın içine Halep yolu üzerinden girilen alana TSK, kısa bir süre önce yerleşti. Ancak TSK’nin bu adımından Rusya haberdar edilmedi. TSK unsurlarının Gençlik Kulübü’nün ve Konutlarının olduğu bölgeye girmesinin ardından ise Rusya’ya yeni bildirimde bulunmadığı savunuldu. Bölgeyi IŞİD kontrolünde kabul eden Rusya ise bölgede bulunan tank birliğinin kullandığı binayı vurdu. Türkiye ile Rusya arasındaki koordinasyonun en ince ayrıntısına kadar hesaplanarak ilerlendiğini belirten bölgeden bir kaynak, “Zaten koordinasyon nedeniyle aylardır milim milim ilerleniyor. Öyle ki ÖSO unsurları önü açık olsa bile belirlenen çizginin dışına çıkmıyordu. Bu defa TSK haber vermeden ilerlemiş olmalı ki Rusya vurdu. Ama vuruş zamanlaması dikkat çekici” yorumunu yaptı. Erdoğan ve Putin’in telefon görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yardım’ın 14 Şubat’ta Moskova’ya gitmesi planlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler