El Bab için bayrak yarışı: ‘Timlere kısa devre yaptıran emir mi var?’

Emekli general Ali Er, Rus uçağının Türk askerlerini vurmasıyla ortaya çıkan koordinasyon eksikliği olasılıklarını değerlendirdi.

Yayınlanma: 12.02.2017 - 06:49
Abone Ol google-news

Emekli general Ali Er, El Bab’da Türk birliğine Rus uçağının saldırısıyla gündeme getirilen “koordinasyon eksikliği” konusunun Türk ve Rus tarafı açısından farklı boyutlarının olabileceğine dikkat çekti.

Rus tarafında, kendi sistemlerindeki bir yanlış anlama ve eksiklik, alanda Şii milisler ve rejim unsurlarının yanlış bilgilendirmesi sorunlarının olabileceğini belirten Er, “Türk tarafında bilgilendirme en üst düzeyde yapılmış. Başbakan yardımcısının koordinasyon eksikliği demesinin nedeni acaba bölgede harekât yürütenlere emir veren ikinci bir kaynağın olup olmadığını sorgulatıyor. Ancak birliğin 10 gündür orada olması bu olasılığı da zayıflatıyor” dedi.

Er, El Bab’da Rus uçağının “kazaen” Türk birliğini vurmasında meydana gelebilecek koordinasyon eksikliklerine ilişkin olasılıkları Cumhuriyet’e değerlendirdi. Genelkurmay’ın, “Birliğimiz on gündür oradaydı ve Rus tarafı biliyordu” açıklamasının yalanlanmadığını belirten Er, “Bu tip harekâtta iki taraf arasında ateş koordinasyon hattı denen bazı tedbirler uygulanır. Bu meskun mahallerde daha girift olabilir. İletişim, 500 metre, bin metre, iki bin metre öteye ateş edebilirsiniz gibi bilgiler verilebilir. Genelkurmay’ın açıklamasından koordinasyonun en üst düzeyde yapıldığı anlaşılıyor” diye konuştu.

Er, olasılıkları şöyle sıraladı: “Birincisi herkesin aklına gelir. Bu Rus uçağının kasti olarak vurması. Onun dışında o bölgede işbirliği yaptığı Şii milisler, İran unsurları ve bir arada hareket ettiği rejim güçlerinin yanlış yönlendirmesi olabilir. Türk birliklerinin bulunduğu yer, IŞİD hedefi olarak gösterilmiş olabilir. Bunlar Rusya açısından artırılabilir. Rus Genelkurmayı’nın aldığı bilgileri Suriye’ye oradaki harekât merkezine iletmesinde sorun yaşanabilir.”

Türkiye açısından olası durumu değerlendiren Er, basına yansıdığı kadarıyla bölgedeki harekâtı halen Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın yürüttüğünün anlaşıldığını dile getirdi. Er, “Bence bu doğru bir karar değil. Ama onu sorgulayacak olan da biz değiliz. Ancak akla başka bir şey daha geliyor. Acaba ÖKK’ye emir veren başka makamlar mı var? Sanki El Bab’da bu olaya tahakküm eden son üç dört günde bir bayrak dikme yarışı var. Bölgeye birilerinden önce el atma yarışı var. Acaba Silahı Kuvvetler Komuta Harekât Merkezi’nden başka bölgedeki timlere emir verenler mi var. Bu tür emirler parazit yapar. Çünkü Başbakan Yardımcısı da koordinasyon eksikliği olduğunu söylüyor. Genelkurmay açıklamasında o birliğin on gündür orada olduğunun söylenmesi bu ihtimali de zayıflatıyor. Bu olasılıklar elenirse geriye dost ateşiyle vurulmak kalıyor” görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler