Schulz: Erdoğan'ı değil rolünü sorguluyoruz

SDP’li Martin Schulz, ‘Erdoğan buraya gelince ülkesini mi, partisini mi temsil edecek’ diye sordu

Yayınlanma: 09.03.2017 - 20:36
Abone Ol google-news

<video:695127>

Almanya’da bu yıl düzenlenecek seçimlerde Sosyal Demokrat Parti’den başbakan adayı olan Martin Schulz, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan ‘salon iptali’ gerilimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üzerinden yorumlayarak “Buraya gelince Türkiye Cumhuriyeti’ni mi yoksa partisini mi temsil edecek” sorusuyla karşıladı.

Özgürüz’den Can Dündar’ın sorularını yanıtlayan Schulz, bir siyasetçinin kendi ülkesini temsil etmesiyle kendi siyasi kampanyası arasında fark olduğunu belirtirken, Erdoğan’ı hükümet temsilcisi olarak her zaman ağırlayacaklarının altını çizdi. Schulz, “Biz demokratik bir ülkeyiz; buraya gelip demokratik bir çerçeve içerisinde düşüncelerini ifade edebilirler. Ama yine de şunu soruyorum; başka bir ülkede seçim kampanyası yürütmek bir hükümetin görevi midir? Bir ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı kendi ülkesini temsil eder. Seçim kampanyası düzenleyecek bir aktivist değildir” dedi.

Erdoğan’ın ‘kendi rolü’ hakkında karar vermesi gerektiğini vurgulayan Schulz, “Alman Federal Cumhuriyeti karşısında Türkiye Cumhuriyeti’ni mi temsil edecek, yoksa seçim kampanyası yaptığı AKP’yi mi? Buna kendisi karar verecek. Hiç kimse sayın Erdoğan’ı durdurmaz, Almanya’ya gelmekten alıkoymaz ama, biz onun rolünü sorguluyoruz” diye konuştu. Erdoğan’ın Almanya’ya bir parti başkanı olarak gelmesi durumunda bir devlet başkanının sahip olacağı diplomatik korumaya sahip olamayacağını da söyleyen Avrupa Parlamentosu eski başkanı Schulz, “Ama bu tür bir siyasi kampanyanın için geldiği zaman, eleştirilere maruz kalmayı göze almak zorundadır. Biz elbette Türk milletinin en yüksek temsilcisine saygı göstermek istiyoruz. Sayın Erdoğan’ın stratejisinin arkasındaki mantığı anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.

Schulz, Dündar’ın Erdoğan’ın Nazi benzetmesi hakkındaki sorusu üzerine ise, “Nazi hükümetinin makamlarıyla kıyaslanması, benim gözümde mutlak anlamda kabul edilemez bir şeydir. Almanya, ülke olarak tarihimizden gerekli dersleri çıkardı. Çağdaş demokratik toplumumuz en ilerici anayasalardan birine dayalı olarak kurulmuştur ve bu, sayın Erdoğan’ın iddia ettiğinin tam aksidir. Çağdaş Alman hükümetini Nazilerle kıyaslamak fazla kaçıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler