Almanya'dan Erdoğan'a tepki yağıyor... Merkel: Nazi kıyaslamasına son verilmeli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Nazilerle kıyaslamasına Berlin tepkili. SPD Genel Başkanı Martin Schulz, suçlamaları "küstahlık" diye nitelendirdi. Erdoğan'ın "Merkel, sen şu anda Nazi uygulaması yapıyorsun" sözlerini değerlendiren Almanya Hükümet Sözcüsü Ulrike Demmer de, "Hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi. Merkel, "Türk liderlerin yaptığı Nazi kıyaslamaları son bulmalı" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 20.03.2017 - 13:48
Abone Ol google-news

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Nazi' benzetmesiyle ilgili olarak konuştu. Merkel, "Türk liderlerin yaptığı Nazi kıyaslamaları son bulmalı" dedi.

MERKEL'İN RAKİBİ SCHULZ'DAN ERDOĞAN'A: KÜSTAHLIK

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) pazar günkü kongresinde bütün delegelerin oylarını alıp parti genel başkanlığına seçilen Martin Schulz, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i "Nazi uygulaması" yapmakla suçlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yüklendi. Partinin başbakan adayı Schulz, Erdoğan'ın sözleri için "küstahlık" dedi.

Martin Schulz, "Dost bir ülkenin cumhurbaşkanının bu ülkenin başbakanını bu şekilde aşağılaması küstahlıktır. NATO üyesi ve AB üye adayı bir ülkenin devlet başkanının uluslararası diplomasi kurallarını çiğneyemeyeceği ona hatırlatılmalı ancak Erdoğan bir devlet başkanına yakışmayan tutumunu sürdürüyor” dedi.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ DEMMER: KABUL EDİLEMEZ

Erdoğan'ın "Merkel, sen şu anda Nazi uygulaması yapıyorsun" sözlerini değerlendiren Almanya Hükümet Sözcüsü Ulrike Demmer de, "Hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi. Demmer, "Erdoğan'ın Nazi karşılaştırması hiçbir şekilde kabul edilemez. Söylemlerini yumuşatma ve oluşabilecek kalıcı bir hasarı engelleme kararı Türkiye'ye kalmış" ifadelerini kullandı.

Kloeckner: “Erdoğan aklını mı yitirdi

Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) Genel Başkan Yardımcısı Julia Kloeckner de “Erdoğan aklını mı yitirdi” diye sordu. Kloeckner, AB'nin Türkiye'ye yapmakta olduğu milyarlarca avroluk mali yardımın kesilmesi için girişimlerde bulunacağını söyledi. 

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Nazi yorumlarını şok edici olarak tanımladı.

SİGMAR GABRİEL: HOŞ GÖRÜLÜYÜZ AMA APTAL DEĞİLİZ

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Erdoğan'ın Nazi yorumlarını “şok edici” olarak tanımladı ve ekledi “Hoşgörülüyüz ama aptal değiliz bu yüzden Türk mevkidaşımın net biçimde bilmesini isterim ki burada bir sınır aşılmıştır.”

Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve CDU milletvekili Norbert Röttgen de Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi durumunda AB ile üyelik müzakerelerinin sona ereceği uyarısında bulundu. Röttgen, Erdoğan'ın Nazi benzetmesine ilişkin olarak ise yorum yapmayarak "Biz bu seviyede değiliz" diye yanıt verdi.



PETER ALTMEİER: ALMANYA'DA HİÇ KİMSE BUNA MARUZ KALMAK DURUMUNDA DEĞİL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Angela Merkel’i hedef alarak yaptığı Nazi kıyaslamasına bir yanıt da Merkel’in en yakınındaki isimlerden biri olan Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmeier’den geldi.

Söz konusu iddiaların kabul edilemez olduğunun geçen hafta birçok kez net olarak dile getirildiğini kaydeden Altmaier, “Başbakanın, bir bakanın ya da başka birisinin hedef alınmış olması önemli değil, suçlamalar Almanya’yı hedef alıyor. Almanya’da hiç kimse buna maruz kalmak durumunda değil” diye konuştu.

Bu sabah bir televizyon programına konuk olan Altmaier, Almanya’nın son 60 yılda birçok ülkenin kıskandığı hukuk devleti ve demokratik bir düzen kurduğunu belirterek, “Bunun NATO üyesi bir dost ülke tarafından sorgulanmamasına büyük önem veriyoruz” dedi.

Bu hafta içerisinde ele alacağız

Nazi kıyaslamaları konusunda Almanya’daki siyasi partilerde ortak bir tavır oluştuğuna dikkat çeken Altmaier, “Almanya’nın da onuru olduğu ve bunu koruyacağı konusunda ortak bir görüş hakim. Bu hafta içerisinde konuyu görüşme imkanımız olacak. Ancak bunu burada tartışma durumunda değilim” diye konuştu.

Konuyu Merkel ile de görüştüklerini kaydeden Altmaier, Merkel’in ne dediği konusunda ise ayrıntı vermedi.

Bizim üzerimizden kampanya yapılması kabul edemeyiz

Almanya’nın Türkiye’de yapılacak referanduma karışmadığını, aynı şekilde kimsenin de Almanya’da yapılacak seçimlere karışmasını istemedikleri belirten Altmaier, “Almanya üzerinden referandum kampanyası yapılmasını ve küçük çocuğun bile doğru olmadığını bildiği Almanya’ya yönelik suçlamaları kabul edemeyiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler