Musul’da ölüm ‘sessizliği’

Irak güçleri sivil kayıplar nedeniyle operasyonu durdurma kararı aldı.

Yayınlanma: 25.03.2017 - 19:43
Abone Ol google-news

Irak’ta IŞİD’in elindeki Musul bölgesinin kurtarılmasına yönelik hava ve karadan süren yoğun operasyonlarda yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiğine yönelik haberlerin ardından Birleşmiş Milletler’den (BM) “kaygılıyız” açıklaması geldi.

Bunun üzerine Irak güvenlik yetkilileri dün “son günlerde yüksek boyutlara ulaşan sivil ölümleri, planımızı, taktiğimizi yeniden gözden geçirmek için operasyonu durdurma kararı almaya zorladı” açıklaması yaptı. Bölgeden kimi kaynak, Irak ya da ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Musul’un batısı ve doğusunda yaklaşık son bir haftadır düzenledikleri operasyonlarda meydana gelen patlamalar sonucu binaların yıkıldığını duyurdu.

Hava saldırılarında evlerin yakınlarındaki IŞİD’e ait bomba yüklü araçların patlamış olabileceği de gelen bilgiler arasında. Irak güvenlik güçlerinden yetkililer, IŞİD’in bölgeden kaçmaya çalışan sivilleri hedef aldığını, canlı kalkan olarak da kullandığını söyledi. Irak İnsan Hakları Gözlemevi de Musul’un batısında en az 500 sivile ait cesedin mahalle ve caddelerde mahsur kaldığını savundu. Koalisyon güçlerine ait uçakların tahminen 17 Mart’ta Musul’un El Cedide Mahallesi’nde yaptığı bombardımanda 3 evin hedef olduğu, binalardaki yaklaşık 200 sivilin yaşamını yitirdiği haberleri basına yansımıştı. Irak İnsan Hakları Gözlemevi tarafından açıklanan henüz teyit edilmemiş raporlara göre 19 Şubat’tan bu yana Musul’da, Irak ordusu ve koalisyon güçlerinin ya da IŞİD’in düzenlendiği saldırılarda yaklaşık 700 sivil yaşamını yitirdi. 17 Ekim’de başlatılan Musul operasyonu çerçevesinde son dönemde kentin batısına yönelik taaruzda Irak güçlerinin eski kent bölgesine yönelik ilerleyişleri hızlanmıştı. Çatışma bölgesinde kalan sivillerin ise kaçışı sürüyor. Yetkililer Batı Musul’a yönelik geçen ay başlatılan operasyonlardan bu yana bölgeden 200 bini aşkın sivilin kaçtığını belirtiyor. Ancak 600 bin sivilin bölgede sıkıştığına da dikkat çekiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler