Kerkük'te kamu kurumlarına Kürdistan bayrağı... Bağdat'tan tepki

Kürdistan bayrağının Kerkük'teki resmi kurumlarda göndere çekilmesi önerisi kabul edildi. Karara tepki gösteren Bağdat yönetimi, "Kürdistan bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili karar anayasaya aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 28.03.2017 - 12:59
Abone Ol google-news

<video:708679>

Kerkük'te Kürt Vali Necmeddin Kerim, 16 Mart'ta, kentteki bütün resmi kurumlara Irak'ın yanı sıra bölgesel Kürt yönetimine ait Kürdistan bayrağının asılmasına karar alarak, onay için İl Meclisi'ne göndermişti. Bugün toplanan Kerkük il Meclisi tasarıyı onayladı. Meclisin Arap ile Türkmen üyeleri toplantıyı boykot ederken, sadece bir Arap ile ile KDP ve KYB'den 23 üye katıldı.

Kararla ilgili konuşan Kerkük Valisi Necmedin Kerim, Irak hükümetinin anayasaya aykırıdır ve kabul edilemeyeceği yönündeki tepkisine karşı bu kararın anayasaya uygun olduğunu söyledi.

Kararın ardından konuşan Kerkük Valisi Kerim şunları söyledi:

Kararın alınmasında Türkmen ve Araplar da destek vermiştir. Bu karar ne Araplara ne de Türkmenlere zarar verir. Karar çoğunluğun oyuyla alınmıştır. Kürt partilerine sesleniyorum, Kürdistan bayrağını dalgalandırmak İl Meclisi’nin görevidir. Toplantıyı boykot edenler de kardeşimizdir. Irak Hükümeti şimdiye kadar konuyla ilgili bir görüş bildirmedi.

BAĞDAT'TAN TEPKİ

Bağdat yönetimi Kürdistan bayrağı ile ilgili alınan karara jet hızıyla tepki gösterdi. Yapılan açıklamada "Kürdistan bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili karar anayasaya aykırıdır" ifadelerine yer verildi.

"BUGÜN HAYATIMIN EN MUTLU GÜNLERİNDEN BİRİ"

Kararın ardından Kerkük Kaymakamlığı'na da Kürdistan bayrağı çekildi. Burada konuşan Kerkük Kaymakamı, "Bugün hayatımın en mutlu günlerinden biri. Kürdistan’ın 4 parçasına kutlu olsun" dedi.

TALABANİ: BUGÜN TARİHİ BİR GÜN

Oylama başlamadan önce mecliste konuşan Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, bu günün tarihi bir gün olduğunu, 100 yıllık Kürt isteminin gerçekleştiğini söyledi.

Önerinin onaylanması ardından basının karşısına çıkan Rebwar Talabani, Kürdistan bayrağının Kerkük’te göndere çekilmesinin Irak anayasasına aykırı olmadığını vurguladı. Talabani, Kürdistan bayrağının sadece bir ulusun bayrağı olmadığını Kerkük’teki tüm kesimlerin bayrağı olduğunu söyledi.

Rebwar Talabani, Türkmenlerin bu toplantıda bayrak konusunun görüşülmemesini istediğini, Arapların ise gerekçe göstermeden toplantıya katılmadığını söyledi.

Kerkük İl Meclisi’nin öneriyi onaylaması ardından Meclis binası önünde, Peşmerge mevzilerinde ve birçok yerde Kürdistan bayrakları göndere çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler