ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson geliyor: Gerilimi düşürün

Trump kabinesinde Türkiye’ye ilk ziyareti yapacak olan Tillerson’ın, NATO ve müttefiklik konularına vurgu yapması bekleniyor.

Yayınlanma: 29.03.2017 - 06:52
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, Ankara’ya yapacağı ilk ziyarette, son dönemde bazı AB ülkeleriyle Türkiye arasında yaşanan gerilimden duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi ve ‘gerilimi düşürün’ mesajı vermesi bekleniyor.

Ankara, yarın, Trump kabinesinden ilk ismi, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı ağırlayacak. Tillerson’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile de görüşmesi bekleniyor. Ankara’dan NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için ertesi gün Brüksel’e geçecek olan Tillerson’ın Türkiye gündemini üst düzey 3 ABD dışişleri yetkilisi değerlendirdi. Edinilen bilgiye göre Tillerson, Ankara’ya şu mesajları verecek:

* Avrupa’yla kriz: Bizim pozisyonumuz her zaman olduğu gibi NATO müttefiklerimiz birlikte çalışacak yöntemleri bulmalı ve açığa çıkan gerilimleri düşürmeli. Bu ziyaretin amacı bakanın bu konuya dahil olması değil ama açık ki, eğer onun bu konuda yapabileceği bir şey varsa bunu yapar. Bu nedenle oraya gitmiyor olsa da...

* En çok siz çektiniz: Türkiye, terör nedeniyle yaşanan kayıplardan tüm Avrupa’da yaşananlardan daha çok çekti. IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye, kilit konumunda bir ortak. 4 Re feran dumun farkında: Bakan, referandum sürecinin farkında. Bir ABD Dışişleri Bakanı’nın ziyaretinin bu referanduma etkisinin ne olacağını kestirmek zor. Ama hepimiz bunun farkındayız ve bakan da ziyareti sırasında bunu aklında tutacak.

* Gülen konusu: (Yeni belgeler sunulduğu iddialarına) Bu konu Adalet Bakanlığı’nda. Muhtemelen Türkler bu konuyu açacak ve Bakan da bunu yanıtlayacak. Ama yeni bir durum yok.

* Farklılıklarımız var: Rakka’yı izole etme operasyonu, yüzde 75’ini Arapların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri tarafından yapılıyor. Şu ana kadar 50 bin km2 IŞİD’den temizlendi. Elbette Türkiye ile bazı konularda, diğer koalisyon ortakları ile olduğu gibi farklılıklarımız var; bunlar üzerinde çalışacağız.

* YPG’den vazgeçmeyiz: Biz bir şemsiye içerisinde birçok grubu barındıran SDG ile çalışıyoruz ve onlar alanda çok etkili ve biz elbette onlara destek vermeye devam edeceğiz. Elbette Türkiye’nin endişelerinin farkındayız ve bu tartışılmaya devam edecek.

* Özgürlük beklentide: ABD hükümeti için ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün, bazıları tarafından tartışmalı ya da rahatsız edici bulunsa da demokrasiyi güçlendiren ve korunması gereken unsurlar olarak görüldüğünü vurgulayan yetkili, “Biz Türkiye’ye sürekli olarak ifade özgürlüğüne saygı duymaya ve garantiye almaya, adil yargılama garantileri vermeye, yargı bağımsızlığını sağlamaya ve diğer insan hakları ile temel özgürlükler konusunda uyarmayı sürdürüyoruz. Benim beklentim Tillerson’ın da görüşmelerde bu çizgiden çıkmaması.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler