ABD, Suriye'yi vurdu... 59 Tomahawk füzesi

ABD, Al-Shayrat üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlattı. Reuters, füzelerin Humus yakınlarında Al-Shayrat hava üssünü hedef aldığını duyurdu. Humus valisi 5 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yayınlanma: 07.04.2017 - 07:11
Abone Ol google-news

<video:715517>

ABD, 30’u çocuk 86 kişinin hayatını kaybettiği İdlib'deki 'kimyasal saldırı'dan 3 gün sonra sorumlu tuttuğu Suriye'ye karşılık verdi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine ait bir hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı. ABD, yedinci yılına giren Suriye'deki iç savaşta ilk kez Beşşar Esad yönetimine ait bir hedefi vurdu. Füzeler saat 04.40'ta ateşlendi, saldırı tüm dünyada son dakika oldu. Füze saldırısı Akdeniz'de konuşlandırılan iki ABD askeri gemiden yapıldı. 

ABD'nin vurduğu Al-Shayrat üssünden görüntüler - VİDEO

“Başkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait bir üssü seyir füzeleri ile vurdu” diyen Pentagon Sözcüsü Albay Jeff Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi. Operasyonla ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Trump da ''Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan askeri operasyonun emrini verdim'' dedi.

Erdoğan, Trump'a destek vermişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın İdlib’deki ‘kimyasal saldırı’ sonrası “askeri müdahale” açıklamasına destek vermişti. Erdoğan, Kanal 7'de yaptığı açıklamada "Lafta kalmasın, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" demişti. Erdoğan ve Trump'ın açıklamalarından yaklaşık 8 saat sonra ABD, Suriye'yi vurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: 4 Suriye askeri öldü. Üs kullanılamaz hale geldi

Humus Valisi: Operasyonda 5 ölü 7 yaralı var. Ölü sayısının artmasını beklemiyoruz. Üssün yakının bulunan köyde sivil kayıplar var

PENTAGON: 59 TOMAHAWK FÜZESİ İLE VURULDU

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Jeff Davis, Suriye'e ait Şayrat Hava Üssünü 59 Tomahawk füzesiyle vurduklarını açıkladı.        

Pentagon’da gazetecilere açıklama yapan Albay Davis, “Başkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 4.45, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 8.45’te seyir füzeleri ile vurdu” açıklamasını yaptı.               

Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava üssüne yönelik yapıldığını ifade eden Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.  

Pentagon'da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. Pentagon'dan yapılan açıklamada Suriye'ye 50'den fazla Tomahawk füzesi atıldığı ifade edildi. Reuters füzelerin Humus yakınlarında Al-Shayrat hava üsssünü hedef aldığını duyurdu.

Al-Shayrat üssü IŞİD ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. ABD, saldırıyı 84 milyon dolarlık  59 Tomahawk füzesi ile gerçekleştirdi. 

ABD'li kaynaklar saldırıdan önce bilgi verilmesi nedeniyle üssün çok kısa bir süre içerisinde boşaltıldığını açıkladı. Moskova ise kendilerine bilgi verilmediğini açıkladı. Rus askeri kaynakları üssün uçaklar için uygun olmadığı sadece helikopterle için kullanılabildiğini öne sürdü. Saldırının ardından Pentagon kısa bir video ve USS Ross gemisinden fotoğraflar yayınladı.

ABD, Suriye'yi vurdu... Saldırıyla ilgili ilk fotoğraflar

PENTAGON: TEK SEFERLİK 

Pentagon, saldırının ardından bu sabah bir açıklama daha yaptı. Pentagon yetkilisi Suriye operasyonunun 'tek seferlik' olduğunu söyledi. Pentagon'dan yapılan açıklamada; Operasyon Suriye'nin kimyasal saldırı yapabilme potansiyelini azalttı. Suriye ordusunun sahip olduklarına ciddi zarar verdi" dedi.

ABD'nin vurduğu El Şayrat Hava Üssü neden önemli?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrakim Kalın'dan ABD'nin Suriye'ye saldırısına ilişkin açıklama

DÜNYADAN TEPKİLER... ABD, Suriye'yi vurdu... Rusya: Zarar verdi, Suudi Arabistan ve İsrail: Destekliyoruz

ABD'nin Suriye'yi vurmasıyla ilgili hükümetten ilk açıklama

ABD'nin Suriye'ye saldırısı sonrası Rusya'dan acil BM'ye toplantı çağrısı

Rusya'dan Suriye'yi vuran ABD'ye uyarı: Olumsuz sonuçları olabilir

ABD'nin füzeli saldırısı sonrası Suriye'den ilk açıklama: Kayıplarımız var

ABD, Suriye'yi vurdu, Dolar fırladı

ABD'den Suriye'ye saldırı sonrası 'Rusya' açıklaması: Haber verilmedi

Trump'tan Suriye'ye saldırı sonrası ilk açıklama

Rus senatör Puşkov: Eğer Trump, Suriye'ye girerse...

Humus Valisi Berazi: Saldırı terörist gruplara hizmet ediyor

''ABD, KİMYASAL SALDIRILARA TAHAMMÜL ETMEYECEK''

ABD’nin hava saldırısının  Esad yönetiminin4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak yapıldığını ifade eden Davis, “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir.” dedi.               

Davis, “Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu.” şeklinde konuştu.               

Sivil kayıplarını önlemek için mümkün mertebede can kaybının olmamasına dikkat ettiklerini ifade eden Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini ifade etti.   

Neler yaşanmıştı?

Suriye’nin İdlib vilayetindeki kimyasal saldırıda 80'den fazla insan hayatını kaybetmişti. Bu saldırının Suriye tarafından yapıldığı iddia edildi. ABD Başkanı Donald Trump, İdlib'te yaşanan kimyasal silah saldırısı nedeniyle askeri müdahale olabileceğini belirtmişti.

Pentagon da bu açıklamayı destekleyici nitelikte bir duyuru ile askeri müdahalenin seçenekler arasında olduğunu ifade etmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da "Lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz" yorumunda bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler