‘Çıkarlar’ telefonu

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı, Trump'ın Erdoğan'a tebrik telefonu açmasının referandum sonuçlarını kabul ettiği anlamına gelmediği açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 19.04.2017 - 19:57
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ekibinin tartışmalı referandum sonuçları için AGİT raporunu beklediklerine dair açıklamalarına karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etmek için aramasının yankıları sürerken konu Beyaz Saray’ın basın toplantısında da gündeme geldi. AB, referandumdaki usülsüzlüklere işaret ederek şeffaf soruşturma çağrısı yaparken Trump’tan gelen telefonu Beyaz Saray Basın Sözcüsü yardımcısı Sarah Sanders savundu. Wisconsin’e giderken başkanlık uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanders’a, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Beyaz Saray Sözcüsü’nün gözlemci raporunun beklendiği açıklamasıyla çelişkiye düşüp düşmediği soruldu.

Suriye vurgusu

Sanders, Trump’ın Erdoğan’ı aramasının iki amacının bulunduğunu söyledi. İlkini Erdoğan’ı tebrik etmek olarak açıklarken ikincisinin ise daha büyük bir amaca sahip olduğunu, bunun da bir NATO müttefiki ve ortağıyla ortak çıkarları görüşmek olduğunu belirtti. “Suriye gibi kabadayı ülkeleri yenilgiye uğratmak için bir araya gelmek gerektiğini” kaydetti. Öte yandan Sanders, telefonun referandum sonucunu kabul ettikleri anlamına gelmediğini savundu, bu konuda AGİT’in bütünlüklü bir rapor ortaya çıkarmasını istediklerini söyledi. Demokrasiyi desteklediklerini ancak Trump’ın ilk önceliğinin ABD vatandaşlarının güvenliği olduğunu ifade etti. Washington Post gazetesi, Trump yönetimi için Türkiye’nin stratejik öneminin yaklaşımını değiştirmede etken olduğuna atıf yaparken Los Angeles Times, “Beyaz Saray’dan Türkiye’yle ilgili çelişkili mesajlar geliyor. Trump, insan hakları ve demokrasinin ABD dış politikasının temellerinden biri olmayacağını gösteriyor” yorumunu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler