Sarraf ve Atilla, hâkim karşısına çıktı: Savcılık ‘üst düzey’ ilişkilerin peşinde

ABD’de tutuklu yargılanan işadamı Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla birlikte ilk kez hâkim karşısına çıktı. Sarraf’ın Türkiye ve İranlı üst düzey yetkililerle bağlantılı olduğuna işaret eden savcılık, Sarraf hakkındaki suçlamaların ABD çıkarları açısından ‘ciddi ve tehlikeli’ olduğunu, bu durumun savunma tarafından küçümsendiğini vurguladı.

Yayınlanma: 24.04.2017 - 10:05
Abone Ol google-news

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahteciliği ve kara para aklama suçlamaları ile tutuklu olarak yargılanan işadamı Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hâkim karşısına ilk kez birlikte çıktı.

Amerikanın Sesi’nin haberine göre, Yargıç Berman, Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gizlice görüştükleri ortaya çıkan Sarraf’ın avukatlarından eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey’in, Atilla’nın davasına da müdahil olup olmayacaklarını sordu. Atilla’nın avukatı Victor Rocco, bu konunun ilerleyen günlerde belli olacağını söyledi. Yargıç Berman, Giuliani ve Mukasey’nin davadaki rolleriyle ilgili belgelerin en geç 27 Nisan’a kadar kendilerine sunulmasını istedi.

Savcılık makamı, Sarraf hakkındaki suçlamaların ABD çıkarları açısından ‘ciddi ve tehlikeli’ olduğunu, bu durumun savunma tarafından küçümsendiğini belirtti. Savcılık, Sarraf’ın Türkiye ve İranlı üst düzey yetkililerle bağlantılı olduğunu söyledi.

Duruşma sonunda Mehmet Hakan Atilla, “Benim bu olaylara bir ilişkim olmadığını Türkiye’nin bilmesini istiyorum” dedi. Atilla’nın avukatı, duruşma için belirlenen 21 Ağustos tarihinin daha sonraki bir tarihe alınmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 2 Mayıs tarihinde görülecek.

CHP’li Sağlar: ABD’ye ne sözü verdiniz?

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Şubat ayında gerçekleşen, aralarında ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığı ile bilinen ve Rıza Sarraf’ın avukat olarak tuttuğu New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin Türkiye ziyaretine ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Sağlar, Giuliani’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek ABD’nin Ortadoğu’daki planlarına “evet” denmesi karşılığı Zarrab’ı serbest bırakmayı teklif ettiklerini ve anlaşma sağlandığına ilişkin ABD basınındaki iddiaları Başbakan Yıldırım’a sordu.

Giuliani’nin ABD’de mahkemeye verdiği ifadede, dava sürecindeki rolünün “Türkiye ile ABD arasında, Amerikan ulusal çıkarlarına uygun bir anlaşma sağlamak” olduğunu ifade ettiğini belirten Sağlar, ”Zarrab için Cumhurbaşkanı’nın pazarlık yaptığı iddiası doğru mudur? Bu pazarlığın ana maddeleri nelerdir? ABD ve Türkiye arasında yapıldığı iddia edilen anlaşmada; Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinden tamamen çekileceği doğru mudur? Eğer bu pazarlık doğru ise; Türkiye Zarrab için, başka ne sözler vermiştir” diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler