Türkiye, Rusya ve İran anlaştı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen görüşmelerde, Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.

Yayınlanma: 04.05.2017 - 15:39
Abone Ol google-news

Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen Suriye barış görüşmelerinde taraflar güvenli bölge oluşturulması konusunda anlaştı. Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulması için imza atmayı kabul ettiği belirtildi. Belgede, Rusya’nın İdlib, Humus’un kuzeyinde ve ülkenin güneyinde bulunan Doğu Guta’da gerilimi azaltma bölgesinin oluşturulması öngörülüyor. Bu bölgelerin çevresinde ise tarafların doğrudan çatışmanın önlenmesi için güvenli bölgelerin kurulması öneriliyor. Belgede, “Garantörler, anlaşmanın imzalanmasının ardından silahsızlanma, gerilimi azaltma ve güvenlik bölgelerinin sınırlarının belirlenmesi amacıyla 5 gün içinde çalışma grubu oluşturacak.
Astana’da görüşmelerin bir sonraki turunun Temmuz ayının ortalarında düzenlenmesi bekleniyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı 4. Astana Toplantısında Türkiye, Rusya Federasyonu ve İran'ın , Suriye'nin İdlib vilayetinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri, Homs vilayetinin belli bölümleri, Şam/Doğu Guta bölgesi ve Deraa ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin muhtıra imzaladığını bildirdi. Çatışmasızlık bölgelerinin sınırları ve işleyişine ilişkin ayrıntı ve düzenlemelerin, önümüzdeki dönemde üç Garantör ülke arasında tesis edileceği,  çalışma grubunda belirleneceği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı imzalanan muhtıraya ilişkin," Çatışan taraflar arasında  hava unsurları dahil her türlü silah kullanımının durdurulmasını ve bölgelere acil ve kesintisiz insani yardım akışının sağlanmasını kayıt altına alan bu Muhtıra'yı memnuniyetle karşılamaktayız. Türkiye, sağlanan bu mutabakatın etkili bir şekilde uygulanarak mevcut ateşkes rejimini tahkim etmesi, böylelikle sahadaki koşulların iyileştirilerek bir yandan siyasi çözüm sürecinde anlamlı adımların atılmasını kolaylaştırması, diğer yandan Suriyeli sivillerin bulundukları yerlerde güvenlik ve insani ihtiyaçlarının karşılanması yönündeki gayretlerini etkin biçimde sürdürecektir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Reuters haber ajansı, Astana'ya katılan muhalefet temsilcilerinin anlaşmadan memnun olmadıklarını ve sinirli şekilde bağırarak salonu terk ettiklerini duyurdu.

MUHALİFLER KARARLARINI DEĞİŞTİRDİLER

Suriye silahlı muhalefeti, hükümet güçlerinin muhaliflerin elindeki bölgeleri bombalamasına son vermesi talebiyle dünkü Astana görüşmelerine katılmamıştı. Ancak muhalifler kararlarını değiştirerek bu sabah Astana'daki toplantıya katılma kararı almışlardı.

Rusya'dan Astana'da öneri geldi: Suriye’de ‘dört güvenli bölge’                 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler