Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesi Trump’tan YPG çalımı: Ağır silah yardımını onayladı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’de Kürt güçlerinin silahlandırılması yönündeki planı onayladı. Kararı Pentagon duyururken Rakka’nın IŞİD’den alınması için YPG’ye ağır silahlar verilecek. TRUMP onay için Erdoğan’ın ABD’ye gelişini beklemedi. Diğer önemli ayrıntı ise Genelkurmay Başkanı Akar, MİT Müsteşarı Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın dün ABD’de olmasıydı.

Yayınlanma: 09.05.2017 - 20:13
Abone Ol google-news

Washington yönetimi uzun süredir tartışmaların merkezindeki Suriye’de YPG güçlerini Rakka’nın IŞİD’den alınması operasyonu çerçevesinde silahlandırma planını yaşama geçiriyor. Pentagon, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’de Kürt güçlerinin silahlandırılması yönündeki planı onayladığını duyurdu.

Bu çerçevede gözler gelecek hafta gerçekleşmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyaretine çevrilmişti. Ancak dün akşam saatlerinde gündeme ilk olarak yabancı ajanslardan bir ABD’li yetkiliye dayandırılarak Trump’ın “IŞİD’le savaşan Suriyeli Kürtlerin silahlandırılması planını onayladığı” haberi düştü. AFP ajansı bir ABD’li yetkiliye dayanarak duyurduğu haberinde YPG’ye destek sağlanması konusunda Beyaz Saray’ın onay verdiğini, bunun derhal yaşama geçeceğini söyledi. Silahların teslimine ilişkin zamanlamanın belirleneceğine de işaret etti. Amerikan medyasında yer alan haberlerde, “Türkiye’nin karşı çıkmasına karşın, Trump yönetimi Suriyeli Kürtlere ağır silahlar verme kararına onay verdi” yorumları yapıldı. Hemen sonrasında ise ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan habere doğrulama geldi. Pentagon sözcüsü Dana White ise “Koalisyon ortağımız Türkiye’nin güvenlik kaygılarının farkındayız. Türkiye hükümeti ve halkına, ABD’nin ek güvenlik risklerini önleme ve NATO müttefikimizi koruma yönündeki taahhüdüne bağlılığı konusunda güvence veriyoruz” dedi.

Zamanlama manidar

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın oluşturduğu heyet Beyaz Saray’da Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster başkanlığındaki ABD heyetiyle bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’la telefonla görüşürken ABD Savunma Bakanı James Mattis’ten Rakka’nın IŞİD’den alınması operasyonunda “Türklerle de çalışmak istiyoruz” açıklaması geldi.

‘Çözeceğiz, kararlıyız’

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta yapılan IŞİD’le mücadele toplantısında Türkiye’nin Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basat Öztürk’le bir araya gelen ve Savunma Bakanı Fikri Işık’la da telefonla görüşen Mattis, görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında, “Niyetimiz Rakka’yı almak için Türklerle de beraber çalışmak. Bunu nasıl ve ne şekilde yapacağımızı çözeceğiz ama hepimiz bu konuda kararlıyız” dedi.

Mattis, ABD ve Türkiye’nin gidilecek yol konusunda aynı görüşte olmadıklarını ama bunu çözeceklerini de söyledi. Mattis, YPG’nin temel bileşenlerinden olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin operasyondaki rolü üzerine bir soruya da “Taktik meseleler sahada çözülür şu anda ayrıntılara girmek istemiyorum” yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler