Trump'a nefes yok... ABD başkanlık seçimlerine ‘Rusya'nın müdahalesi' soruşturması derinleşiyor

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale edip etmediğine ilişkin soruşturma derinleşiyor. Trump yönetimini sarsan iddialara ilişkin soruşturmanın başına eski FBI başkanlarından Mueller atandı.

Yayınlanma: 18.05.2017 - 20:47
Abone Ol google-news

ABD seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddialarıyla ilgili Washington siyaset arenasında sular durulmazken bu kez de gündeme soruşturma için “özel danışman” atandığı haberi oturdu. Trump yönetiminin göreve gelmesinden bu yana giderek büyüyen skandal iddialara ilişkin dosyayı inceleyecek isim ise eski FBI Başkanı Robert Mueller. Muller soruşturma çerçevesinde “özel danışman” olarak atandı. Adalet Bakanı Başkan Yardımcısı ve Başsavcı Rod Rosenstein, “Kamu yararı, bu soruşturmaya emir komuta zincirinden bağımsız birini getirmemi zorunlu kıldı” dedi. Mueller de “Elimden gelenin en iyisini yapacağım” diye konuştu. New York doğumlu Vietnam gazisi Mueller, yıllarca savcılık yapan ve George W. Bush döneminde 10 yıl FBI’yı yöneten, gerek Cumhuriyetçi gerekse Demokrat cephesinde “güvenilir bir isim” olarak değerlendiriliyor.

ABD’de savcılar, casusluk iddialarına ilişkin cezai soruşturmaları Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak yürütüyor ve kararları başsavcı tarafından denetleniyor. Ancak Başsavcı, herhangi bir soruşturmanın başkanın politik etkisinden bağımsız yürütülebilmesi için savcılık yetkileriyle donatılmış bir “özel danışman” atayabiliyor. Trump’ın FBI Başkanı James Comey’yi görevden almasının ardından, ABD Başkanı’nın soruşturmayı engellemeye çalıştığı eleştirileri yükselmiş ve soruşturmanın başına güvenilir bir ismin “özel danışman” olarak atanması yönündeki çağrılar artmıştı.

‘Rusya’yla 18 temas’

Demokratlara yakın kimi yorumda, soruşturmanın Trump’ın azledilebilmesine kadar varacağına dair senaryolara işaret edilmişti. Öte yandan Trump, doğrudan Mueller’in atanmasıyla ilgili yorumdan kaçınırken “Her zaman belirttiğim gibi, düzgün bir soruşturma zaten bildiğimiz bir şeyi -kampanyamla herhangi bir yabancı kuruluşun ilgisinin bulunmadığını- ortaya çıkaracaktır. Bu meselenin bir önce çözülmesini dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Trump’ın kampanya ekibiyle Rusya arasındaki olası bağlantıların araştırılmasını da içeren soruşturmadan bu bağlantılara ilişkin yeni iddialar da medyaya sızdı. Reuters haber ajansı, Trump kampanyasının son yedi ayında eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn ve diğer kampanya danışmanlarının Rus yetkililerle en az 18 kez telefon ya da e-posta yoluyla iletişime geçtiğini duyurdu. Haber, Trump ile Rusya arasındaki bağdan haberi olduğunu savunan ABD’li eski ve yeni yetkililere dayandırıldı.

Bu temasların altısının Rusya’nın Washington elçisiyle gerçekleştiği, temaslarla güvenlik bürokrasisi Baypass edilerek Trump’la Putin arasında “arka kapıdan” bir iletişim kurulduğu öne sürüldü.

‘Flynn’in Türkiye bağlantısını biliyordu’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’yla ilgili bağlantıları nedeniyle şubat ayında istifasını istediği Michael Flynn’le ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. New York Times, Trump’ın, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’i bu göreve getirmeden önce FBI soruşması altında olduğunu bildiğini yazdı. Buna göre Flynn, 4 Ocak’ta Trump’ın geçiş ekibine, Türk- ABD Yürütme Konseyi Başkanı Ekim Alptekin’in sahibi olduğu Hollandalı firmayla anlaşma imzalayarak 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen’in aleyhine gizli lobicilik faaliyetleri yaptığı iddiasıyla federal soruşturma altında olduğu bilgisini verdi. Bugüne dek, Trump yönetiminin bu bilgiye daha sonra ulaştığı sanılıyordu. Flynn’in Trump’ın seçim kampanyası döneminde 550 bin doların üzerinde ücret karşılığında Türkiye için gizli lobicilik faaliyeti yaptığı öne sürülüyor.

Rakka planını reddetmiş

Flynn’le ilgili ABD basınında dolaşan bir diğer iddiaya göre ise Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı, Rakka’nın IŞİD’in elinden Suriyeli Kürtlerle birlikte kurtarılması operasyonunu reddetmiş. Barack Obama yönetiminin Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Trump’ın yemin törenine 10 gün kala Flynn’e, Rakka’ya operasyon düzenlenmesi gerektiğini söyledi ancak Fylnn reddetmiş. Haberlerde Flynn’in Türkiye için gizli lobicilik faaliyetleri nedeniyle operasyonu aylarca geciktirdiği öne sürüldü. Rakka operasyonu Flynn’in görevden alınmasından sonra onaylanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler