Kolombiya’da LGBTİ bireyler tehdit altında

Kolombiya’da LGBTİ bireyler, paramiliter grupların tehdidi altında.

Yayınlanma: 29.05.2017 - 12:20
Abone Ol google-news

Ülkenin liman kenti Tumaco’da bir haftada ikinci kez nefret cinayeti işlendi. Bu, LGBTİ bireylere yönelik sadece Tumaco’da 2011’den beri işlenen onbirinci  nefret cinayeti olarak kayıtlara geçti. Ülke genelinde ise sadece 2015’te 110 LGBTİ birey cinayete kurban gitti. LGBTİ aktivistleri hükümeti önlem almaya çağırdı.

Kolombiya’nın liman kenti Tumaco’da Kolombiya Gökkuşağı Koalisyonu’nun yöneticilerinden Carlos Augusto Paneso, evinden çıkarken paramiliter grupların saldırısına uğradı. Augusto, çeşitli yerlerinden vurularak öldürüldü. Yine Tumaco’da 18 Mayıs’ta aynı koalisyondan Alex Aguino ölü olarak bulunmuştu.

LGBTİ aktivistleri cinayetlerin üzerine hükümeti ve yetkilileri  LGBTİ haklarının ve güvenliklerini garanti altına almaya çağırdı.

Sadece 2015’te 110 cinayet

LGBTİ Toplum merkezinden yapılan açıklamada, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki 50 yıllık savaşı sonlandıran barış anlaşmasına atıfla "Barış anlaşması uygulanırken, istikrar ve kalıcı barış inşa edilirken hükümet Tumaco'daki gibi olayların devam etmesine izin vermemeli” denildi. 

LGBTİ Toplum Merkezinin verilerine göre 2011'den beri Tumaco’da 11 LGBTİ birey öldürüldü. Cinayetlerin ardından açılan soruşturmaların hiç birinde ise saldırganlara ulaşılamadı. Şubat ayında üç sivil toplum kuruluşu tarafından ortaklaşa hazırlanan rapora göre ise ülke genelinde sadece 2015’te 110 LGBTİ birey cinayete kurban gitti. Rapor, LGBTİ bireylere karşı topluma dağıtılan broşürler de dahil olmak üzere, LGBTİ bireylerin tehdit edildiği ve şiddete maruz kaldığı yerlerin, genellikle paramiliter grupların ve suç çetelerinin faaliyet yürüttüğü bölgeler olduğunu vurguluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler