Büyükelçi Karlov'a Nazım Hikmet Dostluk Ödülü

Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Nazım Hikmet Dostluk Ödülü'ne layık görüldü.

Yayınlanma: 04.06.2017 - 11:03
Abone Ol google-news

Ölümünün 54. yılı anma programı çerçevesinde Moskova'da düzenlenen Nazım Hikmet'i anma etkinlikleri kapsamında bu yıl üçüncü kez şairin adıyla dağıtılan dostluk ödüllerinin bu yılki sahipleri Rus Büyükelçi Karlov ve sanatçı Rutkay Aziz oldu.

Nazım Hikmet Dostluk Ödülü'nü merhum eşi adına almak için sahneye çıkan Marina Karlov, konser alanını dolduran yüzlerce kişi tarafından alkışlarla karşılandı. Bayan Karlov, ödülünü Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz'ün elinden aldı. Ödülü takdim etmekten dolayı şeref duyduğunu belirten Büyükelçi Diriöz, yaptığı konuşmada, Alçakça bir saldırı sonucu hayatını kaybeden ve Türk-Rus ilişkilerine ve dostluğuna büyük katkıda bulunan Karlov'un anısı daima kalbimizde yaşayacaktır. dedi.

Marina Karlova, ödülünü alırken uzun süre ayakta alkışlanması üzerine duygusal anlar yaşarken yaptığı kısa konuşmada ödülü, eşinin Türk-Rus dostluğuna yaptığı katkının bir sonucu olarak gördüğünü söyledi.

Ödül alan bir diğer isim olan sanatçı Rutkay Aziz'in ödülünü de sanatçı Zülfü Livaneli takdim etti.

"Yaşanan olay Türkiye'ye karşı düşüncelerimi etkilemedi"

Marina Karlova ödül töreninin ardından Türk basınına yaptığı açıklamada, Türkiye'yi kendine çok yakın bulduğunu belirterek duygularını şöyle dile getirdi:

"Benim için bu ödül çok önemli. Çünkü Nazım Hikmet Sovyetler Birliği ve Rusya'nın önemli bir dostuydu, önde gelen bir şair ve yazardı. Benim için bu denli önemli bir kişinin adını taşıyan ödülün eşime takdim edilmesi çok önemli. Eşim Rusya ve Türkiye arasındaki dostluğun kurulması için çaba sarf etti.

Bir röportajımda Türkiye'yi çok sevdiğimi söylemiştim. Eski geleneklerine sahip bu ülkeyi ve halkını çok sevdim. Türkiye benim için yakın bir ülke, ben Türkiye'yi çok sevdim. Ben bu ülkeyi ve halkını candan sevdim. Yaşanan olay bile benim Türkiye'ye karşı düşüncelerimi etkilemedi. Türkiye'deki insanlar mükemmel."

Gecede belgeselci Nebil Özgentürk, Nazım Hikmet ile ilgili yazar Yaşar Kemal ile yaptığı söyleşiyi ilk defa yayınlarken, geçen yıl hayatını kaybeden Türk sinemasının usta oyuncularından Tarık Akan ile de ilgili özel bir gösteri sundu.

Anma etkinlikleri kapsamında Ferhat Livaneli orkestrası eşliğinde Burcu Sinem Ünsal, Aytekin Kaya, Sergey Kutanin - Olga Stoykova konserleri ile davetlilere eşsiz bir gece yaşatırken usta sanatçı Zülfü Livaneli de kendisi ile bütünleşen Nazım Hikmet'in sözlerinden bestelenen şarkılara eşlik etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler