Avrupa Konseyi Başkanı Jagland: Önceliğimiz siyasi tutuklular

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, HDP’li Filiz Kerestecioğlu’nun sorusu üzerine, tutuklu vekillerle ilgili başvuruların AİHM’ye ulaştığını belirterek “Mahkeme gazetecilerle ilgili girişimlere başladı. Avrupa Konseyi için de vekiller ve gazeteciler öncelikli gruplardır” dedi.

Yayınlanma: 28.06.2017 - 20:12
Abone Ol google-news

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, tutuklu milletvekilleri ve gazetecilerin Strazburg için öncelikli olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi yaz oturumunda HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin durumunu anımsattı ve Jagland’a Konsey’in bu konuda nasıl bir adım attığını sordu. Ayrıca açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için de harekete geçilmesi çağrısında bulunan Kerestecioğlu, “Türkiye’deki iki eğitimci için, onlar cezaevinde ölmeden önce, acil olarak harekete geçin” dedi.

Jagland da yanıt olarak tutuklu milletvekilleriyle ilgili birçok başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ulaştığı bilgisine sahip olduğunu belirterek “Mahkeme gazeteciler ile ilgili girişimlere başladı. Tabii ki, milletvekilleri için hukuksal süreç hakkında konuşamam. Fakat milletvekilleri ve gazeteciler Avrupa Konseyi için öncelikli gruplardır” dedi.

Kerestecioğlu’nun Türkiye’nin yayımlanmasına izin vermediği Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) raporlarını anımsatması üzerine de Jagland şu karşılığı verdi: “Bizim temel fikrimiz raporların erişilebilir olmasıdır. Bildiğiniz gibi CPT’nin faaliyet esaslarını oluşturan kuruluş ilkelerinde, raporların yayımlanması ilgili ülkelerin onayına bağlıdır. Ancak ben her zaman şeffaflıktan yanayım. Raporlar yayımlanmadan önce, CPT’nin ülkelerle güvene dayalı bir ilişki kurmasını olumlu buluyorum. Fakat raporların yayımlanması tabii ki önemli.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler