Jagland: Ciddi delil yok

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya “sesiniz duyuldu” diyerek açlık grevine son vermeleri çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 20.07.2017 - 21:40
Abone Ol google-news

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya “sesiniz duyuldu” diyerek açlık grevine son vermeleri çağrısında bulunurken, Başbakan Binali Yıldırım ile önceki gün yaptığı telefon görüşmesinde insan hakları savunucularının tutuklanmalarında “ciddi ve somut” delil ihtiyacına işaret etti ve Türkiye’ye AİHM kararlarına uyma çağrısında bulundu. İşte Jagland’ın dün Yıldırım ile telefon görüşmesinin ardından yaptığı kritik açıklama:

Gülmen ve Özakça için çifte çağrı: Ardından da (Yıldırım ile) Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumuyla ilgili derin endişelerimi paylaştım. Her ikisi de ön duruşma ile cezaevinde ve sağlıkları devam eden açlık grevi nedeniyle oldukça ciddi. Onların serbest bırakılması için daha önce de çağrıda bulunmuştum ve bunu tekrarlıyorum. Aynı zamanda Gülmen ve Özkaça’ya açlık grevine son vermeleri için çağrıda bulunuyorum. Ben onların, seslerinin duyulduğundan emin olmalarını istiyorum.

AİHM kararlarına uyun: 18 Temmuz’da karara bağlanmamış duruşma ile, terör örgütüne destek verdikleri iddiasıyla cezaevine gönderilen oldukça saygın, ki bunların arasında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Alman ve İsveçli iki eğitimci de vardır, insan hakları savunucularıyla ilgili endişelerimi de paylaştım. Başbakana, Strazburg Mahkemesi’nin içtihatlarıyla da teyit edildiği gibi, insan hakları savunucularının faaliyetlerini tamamen özgürce, yetkililerin rastgele müdahalesi olmadan yapabilmelerinin Avrupa Konseyi’nin iyi bilinen prensiplerinden biri olduğunu söyledim. Türk toplumunda korku, oto sansüre ve yaygınlaşacak bir atmosfere yol açmayacak şekilde, terörle bağlantılı olduğu iddiasıyla böylesine ağır suçlamalarda ciddi ve somut deliller gösterilmeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler