YPG'ye katıldığı için Türkiye'de tutuklanan İngiliz'in ailesi: Sadece bilgi almak istiyoruz

Türkiye'de 'terörizm' şüphesiyle tutuklu durumda bulunan İngiliz vatandaşı Joe Robinson'ın ailesi, Guardian gazetesine konuştu. Oğlunun masum olduğuna inandığını söyleyen Robinson'ın annesi oğlu hakkında Türkiye'den hiç bilgi alamadıklarını belirterek "Neyle suçlandığını, durumunu ve mahkeme tarihi verilip verilmediğini bilmiyoruz" dedi.

Yayınlanma: 07.08.2017 - 11:48
Abone Ol google-news

BBC Türkçe'nin haberine göre, 24 yaşındaki Joe Robinson Aydın'ın Didim ilçesinde Bulgar nişanlısı Mira Rojkan ve annesi Sharon Robinson ile birlikte otel odasında gözaltına alındı.

6 gün süren sorgu sonrası 22 yaşındaki nişanlısı ve annesi serbest bırakılırken, Joe Robinson, 'terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla tutuklandı.

Robinson'ın, 2015 yılında Suriye'nin kuzeyinde Kürt silahlı güçlerine katıldığı gerekçesiyle tutuklandığının düşünüldüğü ifadesi haberde yer aldı.

??'TÜRKİYE'DEKİ DURUMU BİLSEYDİ ORAYA TATİLE GİTMEZDİ'

48 yaşındaki Sharon Robinson gazeteye yaptığı açıklamada oğlunun ne ile suçlandığının tam olarak bilinmediğini söyledi:

"Ben sadece bilgi istiyorum. Bir mahkeme tarihi olup olmadığını bilmiyoruz, ne durumda olduğunu, tam olarak ne ile suçlandığını bilmiyoruz. Onunla herhangi bir şekilde görüşme olanağımız olup olmadığını sordum ama yanıt alamadım. Türkiye'deki durumun ne olduğu hakkında en ufak bir fikrim yoktu, Joe'nun da olduğunu sanmıyorum, yoksa oraya tatile gitmezdi."

'HİÇBİR YERE ULAŞAMIYORUZ'

?Robinson'ın 53 yaşındaki babası Andrew da "Hiçbir yere ulaşamıyoruz. Türkiye'yi arıyorum ama yanıt alamıyorum. Bu İngiltere Dışişleri'nin suçu değil. Onlar da arıyor ama Türkiye hiçbir şey söylemiyor. Sadece 1 hafta nezarette kaldıktan sonra İngilizce bilen avukat bulabildi" dedi.
Avukat Kaya Kayaoğlu, BBC'ye yaptığı açıklamada Aydın'daki cezaevinde olan Robinson'ın morali ve sağlık durumunun iyi olduğunu ancak ne zaman mahkemeye çıkarılacağı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Kayaoğlu iddianamenin yazım sürecinin ayları bulabileceğini de vurguladı.

Konuyla ilgili Guardian'a bilgi veren bir İngiltere Dışişleri yetkilisi de "Türkiye'de bir İngiliz vatandaşının tutuklu olduğunun farkındayız ve konsolosluk yardımı alması için başvurduk" dedi.

İNGİLTERE'DE 10 AY YARGILANDI

Robinson'ın 2012 yılında İngiliz ordusunda sıhhiyeci olarak Afganistan'a gönderildiği belirtiliyor.

Eski İngiliz askerinin daha sonra Suriye'de YPG içinde bir ay süresince sıhhiyeci olarak görev aldığı ve ardından da Irak'ın kuzeyinde peşmerge güçlerine katıldığı belirtiliyor.

2015 yılında İngiltere'ye dönen Robinson havaalanında, hakkındaki 'terörizm suçlamaları' nedeniyle gözaltına alındı ve 10 ay süresince tutuksuz olarak yargılandı.

Hakkındaki suçlamalar bu sürenin sonunda düşürüldü.

'TAMAMEN SAÇMALIK'

Eski İngiliz asker ile birlikte gözaltına alınan ve şu anda Türkiye'de olan nişanlısı Mira Rojkan da Guardian gazetesine yaptığı açıklamada kumsaldan otele dönerken 20 silahlı sivil polis tarafından gözaltına alındıklarını söyledi.
Rojkan "Kaldığımız evi 1 saat boyunca aradılar ama su tabancasından başka bir şey bulamadılar. Bizi sorgulama için karakola götürmeden önce cep telefonlarına, dizüstü bilgisayarlara ve fotoğraf makinelerine el koydular. Korkunçtu. Bizim terörist olduğumuza ve Türkiye'de bir şeyler yapma hazırlığında olduğumuza ilişkin bir ihbar e-postası aldıklarını söylediler. Bu tamamen saçmalık. Joe'nun Facebook hesabında yer alan Kürt askeri üniformalı fotoğrafının da onun terörist olduğunun kanıtı olduğunu söylediler" dedi.

'BİLDİĞİM KADARIYLA SURİYE'DE KURŞUN SIKMADI'

Gazete, haberde, Robinson YPG güçlerinde yer alırken komutanı konumunda bulunan bir İngiliz vatandaşı ile röportaja da yer verdi.

Botan English kod adlı bu kişi gazeteye, "Benim bildiğim kadarıyla Suriye'de kaldığı süre boyunca kurşun sıkmadı. İngiliz ordusunda aldığı sıhhiye eğitimi bizim için daha yararlıydı" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler