ABD Savunma Bakanı Mattis: Kuzey Kore, halkını yıkıma uğratacak planları bırakmalı

ABD Savunma Bakanı Mattis, Kuzey Kore yönetimine, "Rejimlerinin sonunu getirecek ve halkı yıkıma uğratacak eylemler planlamayı kesme" çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 09.08.2017 - 21:32
Abone Ol google-news

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Kuzey Kore'ye ültimatom niteliğinde açıklamalar yaptı. James Mattis, Kuzey Kore yönetiminden "Rejimlerinin sonunu getirecek ve halkını yıkıma uğratacak eylemler planlamayı kesmesini" istedi.

Yaptığı yazılı açıklamada Mattis, "Kuzey Kore kendi kendini izole etmeyi bırakmalı ve nükleer silah yarışından vazgeçmeli," ifadelerinde bulundu.

"Askeri faaliyet, felaket sonuçlar doğurur"

"Rejimin eylemleri, bize karşı ağır bir şekilde yenilmeye devam edecek; başlattığı silahlanma yarışı ya da çatışmayı kaybedecektir," diyen Mattis, Kim Jong Un yönetiminin nükleer füze programı krizini "diplomatik şekilde çözmeyi tercih ettiklerini" tekrarladı. Mattis, "askeri faaliyetin felaket sonuçlar doğurabileceğini" hatırlattı.

James Mattis ayrıca, "Kim Jong Un, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin küresel güvenlik ve istikrara karşı bir tehdit oluşturduğunu kabul eden Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ortak sesine ve tüm dünyadan hükümetlerin yaptığı açıklamalara kulak vermeli," çağrısında bulundu.

Tillerson'dan Kuzey Kore konusunda sükunet çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore yönetiminin karşılıklı tehdit dolu açıklamalarıyla yükselen gerilimle ilgili, Amerikan vatandaşlarına "sakin olmaları" çağrısı yaptı. Tillerson'un açıklamaları şöyle: 

"Amerikalılar gece rahat uyuyabilirler." diyen Tillerson, Trump'ın, ABD'nin Pyongyang'dan kaynaklanabilecek bir tehdide "benzeri görülmemiş bir öfke ve gazapla karşılık verileceğine" dair sözlerinin, "Kuzey Kore konusunda askeri seçeneğe giderek daha fazla yaklaşıldığının işareti olduğu" yönündeki yorumlara katılmadığını bildirdi.

Trump'ın sözlerinin amacının, Kuzey Kore tarafını, yapabilecekleri olası bir "yanlış hesabın" sonuçlarına dair uyarmak olduğunu ifade eden Tillerson, "Başkan, Kuzey Kore'ye, Kim Jong-un'a onun anlayacağı dilden güçlü bir mesaj vermek istemiştir. Zira onun diplomatik dilden anlamadığı görülmektedir. Başkan, ABD'nin kendisini ve müttefiklerini koruma konusunda sorgulanmaz bir kabiliyete sahip olduğunu ve bunu gerektiğinde kullanacağını Kuzey Kore rejimine açıkça anlatmak istemiştir." dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler