'Blair'ın Ortadoğu'daki görevi, BAE tarafından gizlice finanse edildi'

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın Ortadoğu temsilciliği görevinin, aynı zamanda kendisini ücretli danışman olarak çalıştıran Birleşik Arap Emirlikleri tarafından gizlice finansal destek aldığı ileri sürüldü.

Yayınlanma: 14.08.2017 - 11:36
Abone Ol google-news

Blair'ın, Ortadoğu'daki görevi için Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) finansal destek aldığı öne sürüldü.

 The Telegraph'ın haberine göre Blair'ın danışmanlık karşılığı milyonlar aldığı BAE, eski başbakanın Londra'daki ofisine finansal destek sağladı.

Blair'ın İngiltere'nin Irak'ı işgalindeki rolünden dolayı, İsrail ve Filistin arasında barışçıl bir çözüm üzerine çalışan ‘Quartet'teki rolü de o dönemde tartışmalara sebep olmuştu.

Habere göre temsilcilikte Blair'ın personel şefi olan Nick Banner, danışmanlık grubundaki görevleri üstleniyordu.

Sızan e-posta yazışmalarına göre Banner'ın, ülkenin Devlet Fonu Başkanı (Mubadala) Haldun el Mübarek'le görüştüğü belirtildi.

Blair'ın daha sonra Mübarek'e danışmanlık yaptığı kaydedildi.

?Öte yandan Banner'ın Koreli petrol şirketi UI Energy ve devlete ait Abu Dabi yatırım şirketi arasında görüşmeler ayarladığı öne sürüldü.

Blair'ın ise UI Energy'e paralı danışmanlık yaptığı hatırlatıldı.

‘BAE DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN DESTEK ALDI'

 Haberde yazışmaların, BAE'den kilit isimleri Ağustos 2008'de müzakere masasına oturtmak için Blair'ın, BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nehyan'dan destek aldığı belirtildi.

Blair, Quartet temsilcisi olarak Şeyh Abdullah ile çok sayıda resmi görüşme gerçekleştirmişti.

Blair'ın danışman olarak görevliyken kendisine parasını aktaran Windrush Ventures adlı şirkete, 2 milyon dolarlık bir ödeme yapılmış olduğu savunuldu.

Ayrıca sızan e-postalardaki faturalarda, şirketin Mubadala'dan aldığı milyonların yanı sıra, danışmanlık hizmeti karşılığında farklı ülkelerden toplam 12 milyon dolar aldığı görüldü.

BLAIR'IN SÖZCÜSÜ: QUARTET'TEKİ ROLÜNÜ KULLANMADI

Blair'ın sözcüsü ise, eski İngiltere Başbakanı'nın iş çıkarları için Quartet'teki rolünü kullanmadığını ve paranın hiçbir zaman kişisel olarak Blair'e gitmediğini savundu.

Sözcü, "(Blair)İsrail-Filistin arasındaki konuya bağlı ticari bir iş ilişkisi geliştirmedi" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler