İngiltere, Kuzey İrlanda ile arasında sınır kontrolü istemiyor

İngiltere, Brexit'ten sonra kendisine bağlı Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda arasında sınır kontrolü uygulaması istemiyor.

Yayınlanma: 16.08.2017 - 13:05
Abone Ol google-news

Bu konu, Brexit müzakerelerinin çözümü en zor görülen noktalarından biri. Kuzey İrlanda'nın İngiltere'nin mi, İrlanda'nın mı parçası olacağı konusunda onlarca yıldır süren anlaşmazlık nedeniyle konu hassasiyetini koruyor.

İki taraf arasında var olan 500 km uzunluğundaki sınırı her gün 30 bin kadar insan hiçbir kontrole tabi olmadan serbestçe geçiyor. Brexit müzakerelerinde, iki taraf arasında 1998'e varılan barış anlaşmasından önce 3 bin 600 kişinin öldüğü çatışmaların yaşandığı gerilim ortamını canlandırmayacak bir çözüm bulunması isteniyor.

İngiltere'nin AB'ye konuyla ilgili sunduğu önerideki iki seçenekten biri, hiç sınır kontrolü olmamasını, diğeri ise "son derece kolaylaştırılmış" gümrük kontrolleri getirilmesini öngörüyor.

İngiliz hükümetinden bir kaynak, "Kuzey İrlanda sınırı konusunda iki tarafın da esneklik ve yaratıcılık göstermesi gerekir" dedi ve ekledi:

"Bizim çok kesin bazı ilkelerimiz var. Bunların başında, fiziki sınır altyapısını geri getirmemek bulunuyor. Böyle bir şey, geçmişteki sınır kontrollerine geri dönmek olur ki bu Birleşik Krallık için hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir şeydir"

Ancak bu öneri, bazı AB üyeleri tarafından soğuk karşılandı. Bir AB yetkilisi, görünmez sınır fikrinin bir "fantezi" olduğunu söyledi.

( Reuters )


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler