Lavrov: Umarız İran nükleer anlaşmadan çıkmaz

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların sorumsuzca olduğunu belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu tür adımların 2015’te yapılan nükleer anlaşmanın bozulmasına yol açabileceğini söyledi.

Yayınlanma: 16.08.2017 - 20:50
Abone Ol google-news

Sputnik'te yer alan habere göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ABD'nin yaptırımlarını sürdürmesi halinde nükleer anlaşmayı terk edebilecekleri yönündeki açıklamasını değerlendiren Lavrov, “Umarız İran nükleer anlaşmadan çıkmaz. Ayrıca ABD’nin ortak kapsamlı eylem planı ile ilgili yükümlülüklerini ihlal etmeyeceğini umuyorum” dedi.

'DENGEYİ İHLAL EDECEK VE BOZACAK SORUMSUZCA BİR EYLEM'

Tahran’ın anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirdiği Washington tarafından teyit edildiğini hatırlatan Rus bakan, “Ama buna paralel olarak Tahran’a karşı tek taraflı yaptırımlar getirildi. Bu yaptırımların nükleer programla ilgisi olmadığı, İran’ın insan hakları gibi rahatsızlığa yol açan diğer alanlardaki davranışıyla, bölgedeki davranışıyla ilgili olduğu açıklandı. Buna tek şey denilebilir, tek taraflı yaptırımlar prensipte gayri meşru. Bu yaptırımlar, bazı konulardaki dengeyi kendi lehine çevirmek için kullanılıyorsa bunun dengeyi ihlal edecek ve bozacak sorumsuzca bir eylem olduğunu düşünüyorum” yorumunda bulundu.

Söz konusu ulusal çıkarlar veya bir ülkenin çıkarları değil, nükleerden arındırılmış statüsünün kazandırılması gereken büyük bir bölgenin çıkarları olunca bu tür provokasyonların yersiz olduğunu kaydeden Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’nin tüm üye ülkelerinin kolektif temelde alınan kararlara uyması gerektiğini söyledi.

'BMGK İLE İLGİLİ DURUŞUMUZA BİRÇOK PARTNERİMİZ KATILIYOR'

“Şu konuda dürüstçe anlaşmamızı defalarca teklif ettik: Eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Kuzey Kore, İran veya başka bir ülkeye karşı ekonomik etki tedbirleri paketi kabul ediliyorsa, tüm ülkeler bu kolektif kararın sınırı içinde hareket etme, tek taraflı yaptırımlar getirmeme, kolektif karara sokamadığı şeyi tek taraflı yaptırım üzerinden dayatmama yükümlülüğünü üzerine almalı. ABD kesinlikle buna karşı çıkıyor."

Moskova’nın bu ilkeleri savunmaya devam edeceğini söyleyen Rus bakan, “BM Güvenlik Konseyi toplantılarında ilgili açıklamada bulunduk ve bizim bu duruşumuza birçok partnerimiz katılıyor” dedi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler