İspanya üzgün ama korkmuyor

Barselona’da önceki akşam 13 sivilin ölümüne ve 100’den fazla kişinin yaralanmasına sebep olan IŞİD terörü dün İspanyollar tarafından protesto edildi ve korkmuyoruz mesajı verildi. İspanya Kralı, İspanya Başbakanı ve Barselona Belediye Başkanı’nın da katıldığı gösteri, kurbanlar için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Binlerce İspanyol’un da katıldığı gösteride “Korkmuyoruz” sloganları atıldı.

Yayınlanma: 18.08.2017 - 21:29
Abone Ol google-news

İslamcı terör saldırıları Avrupa’da Paris, Nice, Berlin ve Londra’nın ardından İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinin başkenti Barselona’yı vururken pek çok üyesi bulunan bir hücrenin çok katmanlı saldırı planı da ortaya çıktı. Önceki akşam Barselona’nın en turistik merkezlerinden Las Ramblas Bulvarı’nda yayaların üzerine minibüs sürerek gerçekleştirilen saldırıyı Cambrils’de araçlı saldırı izlerken her iki olayda aralarında çocukların da bulunduğu en az 14 kişi hayatını kaybetti, 130 kişi yaralandı.

Bir saldırgan kaçtı

IŞİD’in üstlendiği saldırıyla ilgili polis, biri Kuzey Afrika’daki İspanyol toprağı Melilla’da doğmuş olan İspanya, bir diğeri Fas vatandaşı olan 4 zanlıyı gözaltına aldı, 5 zanlıyı öldürdü. Önce Katalan Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont, minibüsü kullanan saldırganın henüz yakalanamadığı ve hâlâ insanlara zarar verebileceği uyarısı yaptı. Ardından Fas kökenli Moussa Oukabir (17) olduğu sanılan saldırganın, öldürülen 5 zanlı arasında olabileceği açıklandı. Minübüste kimliği bulunan ağabeyi Driss Oukabir (28), Ripoll’de gözaltına alındı ve reşit olmayan kardeşi Moussa’nın kendi kimliğini çalıp minibüsü kiraladığını anlattı. Moussa’nın “kafirleri öldürmekten” söz eden sosyal medya paylaşımları var. Başbakan Mariano Rajoy saldırı için “cihatçı” tanımlaması yaptı.

‘Daha büyük eylem peşindeydiler’

Yargı ve emniyet yetkilileri, bir dizi saldırı düzenlemeyi planlayan, üst düzey koordinasyon içinde, 8-12 kişilik bir terör hücresi üzerinde duruyor. Katalan Emniyet Müdürü Josep Lluis Trapero, zanlıların gerçekleştirdikleri çifte saldırıdan çok daha büyük bir saldırı peşinde olduklarını ama planlarının ortaya çıkması üzerine alelacele harekete geçmek zorunda kaldıklarını söyledi. Trapero “Barselona’da bir ya da bir dizi saldırıya hazırlanıyorlardı. Ama Alcanar’da meydana gelen patlama bunu engelledi, çünkü daha büyük çaplı saldırı düzenlemek için ellerinde malzeme kalmadı” dedi. Buna göre, bölgede birbirini izleyen olayların kronolojisi şöyle:

Çarşamba öğleden sonra Barselona’nın 200 km güneyindeki Alcanar kasabasında bir evde gaz patlaması meydana geldi, bir kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Polise göre evde kalanlar Las Ramblas saldırısında kullanmak amacıyla tüp gazlardan patlayıcı mekanizmalar hazırlıyordu.

-Perşembe öğleden sonra Barselona’nın Las Ramblas Bulvarı’nda bir minibüs yayaların üzerine sürülerek 13 kişi öldürüldü. Sürücü yürüyerek kaçtı.

-Perşembe akşamı polis Barselona’nın 80 km. kuzeyinde saldırganların kaçış için kullanmayı planladığı sanılan ikinci bir minibüs buldu.

-Perşembe akşamı Barselona’nın dışındaki Sant Just Desvern’de bir araç polis kontrol noktasının üzerine sürüldü. Araçta ölü bir erkek bulundu, ama polis çatışmada öldürüldüğünü yalanladı. Adamın Las Ramblas saldırısıyla ilgili olduğu sanılmıyor, soruşturma yürütülüyor.

-Perşembe cumaya bağlanırken 01:00’de Barselona’nın 120 km. güneyindeki Cambrils’de bir otomobil yayaların üzerine sürüldü. Bir kadın öldü, biri polis 6 kişi yaralandı. Polis, araçta ve çevredeki Las Ramblas saldırısıyla bağlantılı olduğu sanılan 5 zanlıyı öldürdü. Zanlıların üzerindeki canlı bomba yeleklerinin sahte olduğu anlaşıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler