Trump'tan ucu açık konuşlanma

Başkanı Trump uzun süredir beklenen Afganistan stratejisini açıkladı. Göreve gelmeden önce çekilme siyaseti izleyen Trump, şimdi ise kalıcıyız dedi. Yeni takviyelere de yol verdi

Yayınlanma: 22.08.2017 - 22:30
Abone Ol google-news

ABD’nin 11 Eylül 2011 saldırılarının ardından işgal ettiği ve bugüne dek çatışmaları devam ettirdiği Afganistan’dan çekilme hedefi, Başkan Donald Trump tarafından gündemden kaldırıldı. Trump geçmişte “tümüyle israf” diyerek eleştirdiği Afganistan misyonunu hem takviye etmenin yolunu açtı hem de ucu açık hale getirdi. NATO müttefikleri ve küresel ortaklardan da yeni stratejisine destek istedi.

Virginia’daki Fort Myer askeri üssünde konuşan Trump, “Afganistan ve daha geniş bölgede karşılaştığımız güvenlik tehditlerinin çok büyük olduğu sonucuna vardım” dedi.

‘Demokrasi inşası yok’

Trump “Baştaki güdüsünün çekilme olmasına karşın Irak’taki hataları tekrarlamama amacıyla kazanmak için savaşmaya karar verdiğini, zira Afganistan’dan alelacele çekilme halinde oluşacak boşluğu teröristlerin dolduracağını, artık zaman temelli yaklaşımdan koşullara dayanan yaklaşıma geçtiklerini, dolayısıyla takvim ya da mühlet açıklamayacaklarını” söyledi. “Yeni yaklaşımın idealist değil, pragmatik olduğunun, ABD’nin askeri gücünün artık ulus ya da demokrasi inşası için değil, teröristleri öldürmek için kullanılacağının” altını çizdi.

Pakistan’ı suçladı

Yeni stratejisinde komşu Pakistan’a baskıyı artıracağının sinyalini veren Trump, Amerikan politikaları uyarınca Soğuk Savaş döneminden beri Afganistan’ı İslamlaştıran, önce mücahitlerin, sonra Taliban’ın hamiliğini yaptığı eleştirilerinin merkezindeki Pakistan’ı “kaos ajanlarına güvenli sığınak sağlamakla” suçladı.

“Biz Pakistan’a milyarlarca ve milyarlarca dolar verirken onlar bizim savaştığımız teröristlere barınak sağlıyor. Bu değişmek zorunda” derken ABD’nin elinin kolunun uzanmayacağı yer kalmayacağını savundu. Trump, tarihe “imparatorluklar mezarlığı” diye geçen Afganistan’da 16 yıldır devam eden, ABD’ye trilyonlarca dolara mal olan ve binlerce Afganın canını alan savaşı süresiz devam ettirme kararını kaç askerle destekleyeceğini ise açıklamadı. Ancak ilk etapta 4 bin ilave asker göndermesi beklenen Trump, Obama döneminin sivil can kayıplarını azaltmaya yönelik operasyonel kısıtlamalarını da Irak’ın ardından Afganistan için de kaldırdı.

Başkanlık görevine başlar başlamaz sahadaki ABD güçlerine daha fazla yetki verilmesi kararı aldığını, şimdi bu yetkiyi Afganistan’ı da kapsayacak şekilde genişlettiklerini belirterek “Washington’dan mikro yönetim, savaş kazandırmaz” dedi.

Obama, başkanlığının ilk döneminde Taliban ve Kaide’yi yenilgiye uğratma hedefiyle Afganistan’daki ABD asker sayısını 30 binden 100 bine çıkarmış, ancak bu şekilde başarıya ulaşamayınca 2011 yazında çekilme stratejisini açıklamıştı. Böylece Afganistan’daki ABD askeri sayısı 8 bin 500’e indi. Obama’nın 100 bin askerle yapamadığını Trump’ın 12 bin 500 askerle nasıl başaracağı soru işareti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler