Houston’da kimyasal tehdit

ABD’nin 4’üncü büyük kentindeki kimyasal tesiste patlama meydana geldi.

Yayınlanma: 31.08.2017 - 20:03
Abone Ol google-news

ABD’de sel suları altında kalan ülkenin en büyük 4’üncü kenti Houston yakınlarında bulunan bir kimyasal tesiste patlama yaşandı ve patlamanın ardından siyah dumanlar yükseldi. Daha erken saatlerde tesisin sahibi olan şirket, patlama yaşanmasının ve ardından yangın çıkmasının beklendiğini açıklamıştı. Harvey kasırgasının getirdiği aşırı yağışların ardından Crosby bölgesinde bulunan Arkema adlı tesisin, soğukta korunması gereken kimyasal içerikleri soğutma kapasitesini yitirdiği belirtiliyor. Şirketten dün yapılan açıklamada, “Yerel saatle 02.00’de Harris Bölgesi Acil Yardım Merkezi’nden yapılan bilgilendirmede Arkema tesisinde iki patlamanın meydana geldiği ve tesisten siyah dumanın yükseldiği belirtildi” denildi.

Tahliye çağrısı

Şirket ayrıca, acil servis çalışanları tarafından güvenli olduğu açıklanana kadar bölge sakinlerinin tahliye edilen alanlara dönmemesi çağrısı yaptı. BBC Türkçe’deki habere göre kasırga ve sel nedeniyle en az 33 kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca Houston bölgesinde faaliyet gösteren petrol rafinerileri kapatılırken, enerji tedarikinde de kesintiler yaşanıyor. İtfaiye ekiplerinin evlerde mahsur kalanların olup olmadığını tespit etmek amacıyla kapı kapı dolaşmaya başladığı açıklandı. Houston Chronicle gazetesine göre kentin itfaiye şefi yardımcısı Richard Mann, “Arkada bıraktığımız birinin olmadığından emin olmak için caddeleri kapı kapı dolaşacağız” dedi. Arkema kimyasal tesisinde üretim, fırtına başlamadan önce durdurulmuştu. Fırtınayla birlikte başlayan yağmurlar sonucu bölgeye 102 santimetre yağmur düştü. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, yağmur nedeniyle tesisi su bastı ve bu da elektriklerin kesilmesine neden oldu. Yedek jeneratörler de su altında kalınca devreye giremedi. Arkema kimyasal tesisinde tıbbi ilaçlardan inşaat malzemelerine kadar pek çok ürünün imalatında kullanılan ve yüksek ısıda tehlikeli olma özelliği taşıyan organik peroksit üretiliyor.

Petrole, kasırga darbesi

Harvey kasırgası ABD’nin akaryakıt üretimini de vurdu. Kasırganın yol açtığı seller yüzünden ExxonMobil, Suudi Arabistan ve Shell ortaklığı Motiva, Amerikan Valero ve Fransız Total şirketlerinin tesislerinde faaliyetlere ara verildi. İşleme kapasitesi yüzde 25 düştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler