FARC’tan sonra sıra ELN’de

Kolombiya hükümeti FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ardından ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ile de ateşkes anlaşması imzaladı.

Yayınlanma: 05.09.2017 - 21:43
Abone Ol google-news

Kolombiya hükümetiyle avantajlı bir barış anlaşması imzalayıp yasal bir siyasi parti kurarak “sivil hayata” giren FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ardından yarım asırdır gerilla savaşı sürdüren ELN de (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ilk kez hükümetle karşılıklı bir ateşkes anlaşması imzaladı. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile ELN müzakerecileri arasında imzalanan ve 1 Ekim’de başlayıp 12 Ocak 2018’e kadar sürecek olan anlaşma Papa Françesko’nun Kolombiya’yı ziyaretinden iki gün önce anons edildi. Marksist-Leninist bir örgüt olsa da, “Kurtuluş Teolojisi” adı verilen Latin Amerika sol Katolik hareketinin de bir parçası olan ELN’nin başmüzakerecisi Pablo Beltran anlaşmayı “Papa’nın ziyaretinin ilk mucizesi” olarak nitelendirdi.

ELN Twitter’dan anlaşmayı duyururken “Papa Françesko’nun Kolombiya’ya gelişini birlikte kutlanmasının ardından barış gerçekleşene dek çalışmak konusunda kararlıyız” ifadelerini kullandı. Bugün Kolombiya’ya gidecek olan Françesko 10 Eylül’e kadar temaslarda bulunacak. Santos ise televizyondan ulusa seslenerek, “Ateşkes boyunca ELN, adam kaçırma, petrol boru hatlarına saldırı gibi eylemlerinin tamamına son verecek” dedi.

Anlaşmaya göre, hükümet de hapishanedeki ELN liderlerinin koşullarının iyileştirme ve çatışma bölgelerindeki sivil liderleri paramiliter güçlerin saldırılarından koruma sözü verdi. FARC’ın nihai olarak silah bırakmasının ardından ülkedeki son aktif silahlı örgüt olarak kalan ELN 2002’den bu yana hükümetle defalarca masaya oturmuş ama görüşmeler hiçbir zaman bir anlaşma imzalanmasına kadar varmamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler