'IŞİD Deyr Ez Zor'da 45 kilometre geri çekildi' iddiası

IŞİD’in, Suriye’nin Irak sınırına uzanan petrol zengini stratejik bölgesi Deyr Ez Zor vilayetinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) karşısında çatışmaksızın iki günde yaklaşık 45 kilometre çekildiği iddia edildi.

Yayınlanma: 11.09.2017 - 20:34
Abone Ol google-news

“Suriye’nin Leningrad’ı” olarak da anılan Deyr ez Zor’da üç yıla yakın süren IŞİD kuşatmasını kırarak adeta kahraman olarak görülen Tümgeneral İsam Zahreddin halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü PYD’nin ana bileşeni olan, ABD destekli SDG’ye bağlı Deyr Ez Zor Askeri Konseyi güçleri geçen cumartesi bölgenin doğusundan IŞİD’e karşı operasyona başladıklarını duyurmuştu. Deyr Ez Zor kent kırsalının kuzeydoğusunda SDG’nin hızla ilerlediği haberleri gündeme düşerken yerel kaynaklara göre, IŞİD güneybatı yönünde çekiliyor. SDG’nin, bu sayede geçen cumartesi sabahından bu yana çatışmadan yaklaşık 45 kilometre derinliğe ulaştığı savunuluyor.

28 aydır IŞİD kuşatması altında bulunan Deyr Ez Zor kent merkezini büyük ölçüde kurtaran Suriye ordusu ise kentin diğer yarısını da geri almak için daha fazla birliğini bölgeye kaydırıyor. Rus hava desteğiyle ilerleyen Suriye ordusunun IŞİD’e tüm gücüyle yüklenmesi bekleniyor.

ÖSO’ya Tanf’tan çekil talimatı

arada Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA, Suriye- Ürdün sınırında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında Şam’la savaşan iki örgüte “çekilin” talimatı verdi. Usüd el Şarkiye ve Şehit Ahmed Abdo örgütlerinden silahlarını teslim etmeleri de istendi. Tanf bölgesindeki ÖSO unsurlarının Rusya, ABD ve Ürdün arasında varılan anlaşma doğrultusunda bölgeden tahliye edileceği haberleri uluslararası ajanslara yansımıştı. CIA’nın dünkü talimatıyla tahliye başlamış oldu. Bölgede, Suriye ordusu ve Şii milislerin hakim olacağı olasılığının İsrail’i rahatsız ettiği ve Başbakan Netanyahu’nun, ABD ziyaretinde gündeminin ilk maddesinde bu konuyu masaya getireceği yorumları İsrail basınında geniş yer buldu.

Mikdad: ABD Suriye’den çekilsin

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, ABD’nin Suriye topraklarından çıkmaması ya da Şam ile koordinasyon kurmaması durumunda, Amerikan birliklerine “işgalci güç” muamelesi yapılacağını söyledi. Mikdad, Lübnan merkezli El Meyadin TV’ye konuştu. Suriye topraklarındaki hiçbir yabancı gücün kabul edilmeyeceğini kaydeden Mikdad, ülkede “terörle mücadele” etmek isteyen herkesin Suriye ordusu ile koordinasyon kurması gerektiğini de vurguladı.

Lavrov: ABD Nusra’yı koruyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri arsından birçok tarafın Fetih el Şam’ı (eski adıyla El Nusra) korumaya ve saldırı hattından çekmeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen El Safedi ile görüşmesinin ardından verilen basın toplantısında konuşan Lavrov, Moskova ile Washington arasında daha önce geliştirilen bir şablon olduğunu hatırlatarak, bu şablonun uygulanması halinde Suriye’nin istikrara kavuşturulması konusunda iki tarafın da çok daha iyi bir pozisyon edinmesinde katkıda bulunacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler