ABD ve NATO'dan S-400 için ilk yorum

Türkiye ile Rusya arasında S-400 füze savunma sistemleri konusunda sözleşme imzalanması sonrasında ABD'den ilk yorum geldi. Pentagon Sözcüsü Johnny Michael, 'Endişelerimizi Türk yetkililere ilettik' dedi. NATO da S-400'ler konusunda Türkiye'nin NATO'yu bilgilendirmediği açıklaması geldi.

Yayınlanma: 12.09.2017 - 20:57
Abone Ol google-news


Sputnik'de yer alan habere göre Pentagon Sözcüsü Johnny Michael, "Muhtemel S-400 alımına ilişkin endişelerimizi Türk yetkililere ilettik. Türkiye'yi bölgedeki tüm tehditlere karşı savunmak için en iyi seçenek, NATO sistemleriyle bir arada çalışabilecek füze savunma sistemidir" dedi.

Türkiye'nin uzun vadeli füze savunma ihtiyaçları için ABD de dahil olmak üzere NATO müttefiklerinin füze savunma sistemlerini takip etmeyi sürdürdüğünü kaydeden Michael, Washington'un Türkiye tarafından satın alınan ekipmanların teslimatını hızlandırma yükümlülüğüne bağlı olduğunu da belirtti.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: KAYGI VERİCİ BİR DURUM

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise günlük basın toplantısında bir soru üzerine Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 savunma sistemi görüşmeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 Nauert, "NATO üyesi ülkelerin NATO sistemleriyle uyumlu askeri malzeme kullanmaları önemli. Rusya sistemi, eğer Türkiye bahsedildiği gibi S-400'leri alırsa bu standartlara uymaz ve bu bizim için kaygı verici bir durum." diye konuştu.

NATO: Türkiye bizi S-400 anlaşması konusunda bilgilendirmedi

NATO yetkilileri, Türkiye'nin Rusya ile imzaladığı S-400 anlaşmasının detayları konusunda ittifakı bilgilendirmediğini söyledi.

İsmi belirtilmeyen bir NATO yetkilisi bir Rus ajansına yaptığı açıklamada, "Şu anda NATO üyelerinden hiçbiri S-400 kullanmıyor. NATO herhangi bir satın alma işleminin detayları konusunda bilgilendirilmedi" dedi.

Rus yetkililer daha önce, konunun hassas olması nedeniyle S-400 anlaşmasıyla ilgili detayları açıklamayacaklarını söylemişti.

 Bu nedenle anlaşmanın maliyeti ya da Türkiye'ye kaç tane S-400 bataryasının teslim edileceği net olarak bilinmiyor.

 S-400 KULLANAN İLK NATO ÜYESİ

 Teslim edilince, Türkiye, S-400 kullanan ilk NATO üyesi olacak. Nitekim NATO üyeleri arasından sadece Yunanistan'ın elinde S-400'ün bir önceki modeli olan S-300 füzeleri var.

 Yunanistan, bu füzeleri Türkiye'nin tepkisi üzerine NATO üyesi olmayan Kıbrıs'tan satın almıştı.

 Dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olan S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.

MEHMET ŞİMŞEK: TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR NATO MÜTTEFİKİDİR

Öte yandan konu hakkında Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin güvenilir bir NATO müttefiki olduğunu yazdı ve Yunanistan'ın elinde de S-300 sisteminin olduğunu hatırlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler