‘Leopard’ sıkıntısı

Almanya’nın ambargoya yönelmesi durumunda Türkiye’nin elindeki Leopard tankları çatışma ve operasyonlarda ‘tek kullanımlık hale’ gelebilir.

Yayınlanma: 13.09.2017 - 19:20
Abone Ol google-news

Almanya ile Türkiye arasındaki gerginlik bu ülkede 24 Eylül’de yapılacak seçimler öncesinde silah ambargosu tartışmalarına dönüştü.

Almanya’nın Fırat Kalkanı harekâtında (FKH) hasar gören Leopard tanklarının yedek parçalarını vermemesiyle su yüzüne çıkan tavrın hangi boyutlara ulaşacağının seçimler sonrasında netlik kazanması bekleniyor. Türkiye’nin yerli tank projesi olarak seri üretim aşamasına getirdiği Altay Ana Muharebe Tankı projesindeki prototiplerde Alman malı motor kullanıldı. Seri üretim aşamasında en az 250 tanklık partide de hazır motor alımı yapılması ve tanklara monte edilmesi beklentisi bulunuyor. Altay projesi, dünyada seri üretim aşamasına gelmiş tek proje durumunda. Bu projenin Alman endüstrisi için ihmal edilemeyecek bir ihracat potansiyeli taşıdığına dikkat çekilirken, iki ülkenin NATO müttefiki olmasının olumsuz söylemleri zaman içinde geri plana itebileceği değerlendiriliyor. Bu kapsamda bazı Türk firmalarının da motor üretimi yapan Alman firmalarıyla yoğun temas yürüttüğü de biliniyor.

Almanya’nın FKH’de hasar görmüş Leopard tanklarının onarımı için gerekli parçaları vermediği daha önce kamuoyuna yansımıştı. Alman siyasetinin bu tutumunu sürdürmesi Türkiye’nin elindeki Leopard tanklarını çatışma ve operasyonlarda tek kullanımlık araç haline getirebilir. Alman siyasetçilerin hafif piyade silahı ve mühimmatları konusunda sürdürdükleri engelleme tavırlarını daha kapsamlı projelere yansıtıp yansıtmama ve Türkiye’ye kapsamlı bir silah ambargosu uygulama düşüncelerinin seçimlerden sonra netleşmesi bekleniyor. Alman siyasetinin bu konudaki yaklaşım farklılığı Angela Merkel ve Sigmar Gabriel’in söylemlerinde de net olarak ortaya çıkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler