Beyaz Saray'dan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne çağrı: Referandumu iptal edin

Beyaz Saray, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de bağımsızlık referandumu yapma kararını desteklemediğini ve 'referandumun iptal edilmesi' çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 16.09.2017 - 09:28
Abone Ol google-news

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştirmeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin Beyaz Saray'dan açıklama yapıldı.

Açıklamada, Washington yönetiminin IKBY'nin bağımsızlık referandumu yapma kararını desteklemediği ve 'referandumun iptal edilmesi' çağrısında bulunduğu belirtildi.

Referandum kararının IŞİD ile mücadeleyi sekteye uğrattığı vurgulanan açıklamada, Kürt liderlere referandumun iptal edilmesi ve merkezi Bağdat hükümeti ile ciddi ve istikrarlı müzakerelere girilmesi çağrısında bulunuldu.

'TARTIŞMALI BÖLGELER' VURGUSU

Öte yandan açıklamada, aralarında Kerkük gibi şehirlerin de yer aldığı 'tartışmalı bölgeler'e da değinilerek, "Tartışmalı bölgeleri kapsayan bir referandum düzenlemek provakatif ve istikrarsızlığı arttırıcı bir eylem olacaktır" ifadesi yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert'in yayınladığı açıklama şöyle: "Amerika Kürt Bölgesel yönetiminin bu ay sonunda bir referandaum yapma niyetine destek vermemektedir. ABD, Kürt Bölgesel Hükümeti liderlerine, referandumun IŞİD'i yenmek ve özgürleşmiş alanları istikrara kavuşturma çabalarına zarar vereceğini defalarca vurguladı. Tartışmalı olan bölgeleri kapsayan bir referandum düzenlemek provakatif ve istikrarsızlığı arttırıcı bir eylem olacaktır. Bu sebeple Kürt Bölgesel yönetimini referandum kararından geri dönmeye ve Bağdat ile ciddi ve sürdürülebilir bir diyaloğa başlama çağrısı yapıyoruz, ki Amerika yönetimi bu konuda yardıma hazır olduğunu da defalarca ifade etmiştir."

'ERTELENSİN' POZİSYONUNDAN 'İPTAL EDİLSİN' POZİSYONUNA GEÇİŞ

ABD yönetimi, uzunca bir süredir referandumun ertelenmesi talebini dile getirirken, Beyaz Saray'ın ilk kez referandumun iptal edilmesi çağrısında bulunması ise dikkatlerden kaçmadı. ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, önceki gün Irak'ın Süleymaniye kentinde IKBY yetkilileriyle yaptığı görüşmede, 25 Eylül'de yapılmak istenen referandumun IKBY Meclisi tarafından ertelenmesini talep etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da ağustos ayında IKBY Başkanı Mesut Barzani'den referandumun ertelenmesini istemiş, bu talep ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından da birçok basın brifinginde gündeme getirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler