Erdoğan, BM’de boş sıralara konuştu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, New York’taki 72. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Suriye, Kuzey Irak referandumu ve Myanmar’daki gelişmelere değindi. . Erdoğan konuşurken boş koltukların çokluğu dikkat çekti.

Yayınlanma: 19.09.2017 - 21:38
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri Açılışı’nda Genel Kurul’a hitap etti. Erdoğan konuşurken salonda boş koltukların çokluğu dikkat çekti.

Erdoğan, “Buradan, topraklarında barındırdığı 3.2 milyon sığınmacının tüm yükünü Türkiye’nin omuzlarına bırakan ülkeleri ve uluslararası kuruluşları verdikleri sözleri tutmaya davet ediyorum” dedi. Erdoğan, Suriye’de kalıcı bir ateşkesin sağlanması için Rusya ve İran ile tüm kesimlerin katılımıyla Astana’da varılan mutabakat çerçevesinde İdlib bölgesinin güvenliğe kavuşturulmasıyla ilgili yeni bir planı hayata geçireceklerini söyledi.

IKBY’ye çağrı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde gerçekleştirilmesi düşünülen bağımsızlık referandumu ile ilgili de konuşan Erdoğan, “Bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler, çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor. Buradan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni bu doğrultuda başlattığı girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni elindeki imkânlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir. Yeni çatışmaların fitilini ateşlemek yerine hep birlikte bölgede huzuru, barışı, güvenliği, istikrarı tesis için çalışmalıyız” dedi.

“Uluslararası toplum tıpkı Suriye’de olduğu gibi Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı insani dram konusunda da iyi bir sınav verememiştir” diyen Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Tüm bu gelişmeler ve yaşanan insani trajediler, ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyerek sembolleştirdiğimiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yeniden yapılandırılması çağrımızın haklılığını teyit ediyor. Aynı zamanda Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesinde ne kadar geç kaldığımızın da bir ifadesidir. Biz, Güvenlik Konseyi’nin tamamı aynı hak ve yetkilere sahip 20 ülkeden oluşan bir yapıya sahip olmasını öneriyoruz.”

‘Kimse görüşmek istemiyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izole olduğunu öne sürerek, “Dünyada hiçbir lider görüşmek istemiyor Cumhurbaşkanı’yla. En basit randevulara bile zorluk çekildiğini görüyoruz” dedi. Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’ndan bahsediyoruz. Her tarafla kavgalı. Eriyoruz, itibarımız beş para oluyor dünyada” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler