Almanya'da Merkel 4. kez kazandı, ‘Naziler’ Meclis'e girdi

Almanya seçiminde CDU, oy kaybına karşın birinci gelip Merkel’in başbakanlığını korudu. Üçüncü gelen AfD, 1945’ten beri meclise giren ilk aşırı sağcı parti oldu.

Yayınlanma: 24.09.2017 - 19:05
Abone Ol google-news


Avrupa’nın en büyük ekonomik gücü, AB’nin lokomotif ülkesi Almanya, dün genel seçimler için sandık başına gitti. 42 partinin katıldığı seçimde Hıristiyan Demokratların CDU/CSU ittifakı, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), Hür Demokrat Parti (FDP), Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller’in hepsi yüzde 5 barajını geçerek meclise (Reichstag) girdi. Bu, birleşmeden beri bir rekor oldu. Irkçı söylemini Nazi övgüsüne vardıran AfD’nin meclise girmesiyle ise 2. Dünya Savaşı sonrasında ilk kez bir aşırı sağcı parti mecliste temsiliyet kazandı. Daha önce SPD’li Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel “gerçek Naziler Reichstag’a geri dönüyor” uyarısı yapmıştı.

CDU yüzde 33.1 oyla tarihindeki en kötü ikinci sonucu aldı ama Angela Merkel’in üst üste 4. başbakanlığını garantiledi. Seçim için eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’u liderliğe getiren SPD ise geçen seçime göre 4 puan daha kaybederek yüzde 20.4’e gerileyip tarihinin en düşük oy oranını gördü. AfD beklentilerin de üzerine çıkarak yüzde 13.2 oy aldı. FDP 10.4, Yeşiller beklenin üzerine çıkarak yüzde 9.3, Sol Parti beklendiği gibi 8.9 oranında oy topladı.

‘Merkel’i avlayacağız’

SPD, derhal, yeniden Merkel’le koalisyon kurmayacağını, anamuhalefete çekileceğini açıkladı. Böylece kritik anamuhalefet rolünü AfD üstlenemeyecek. Kampanyasında “Merkel’in uyku ilacı gibi politikalarına” karşı çıkan, AfD’den ise “demokrasinin mezar kazıcıları” diye söz eden Schulz, dün “Alman sosyal demokrasi tarihi açısından acı ve ağır bir gün yaşadıklarını” belirtti. Bild gazetesi ise “Almanya’nın sadece başbakana ihtiyacı yok, anamuhalefet liderine de ihtiyacı var. Schulz tam da öyle konuşuyor” yorumunu yaptı.

Merkel, zafer konuşmasında yüzde 40’lık oy hedefinin çok gerisine düştüğünü kabul etti. CDU lideri, “AfD’nin meclise girmesi büyük sorun. Bizim üzerimize büyük görev düşüyor” dedi. Ardından AfD liderlerinden Alexander Gauland “Büyük baskı kuracağız. Merkel’i avlayacağız. Ülkemizi ve halkımızı geri alacağız” diye meydan okudu. Sonuç tablosu CDU ile FDP’nin koalisyonuna imkân vermediğinden yanlarına Yeşiller’i almaları bekleniyor.

Jamaika koalisyonu

CDU’nun siyah, FDP’nin sarı rengine Yeşiller eklenince Jamaika bayrağına atıfla Jamaika koalisyonu oluşuyor. Böylesi bir koalisyonda dışişleri bakanı olma ihtimali bulunan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, koalisyon görüşmesi davetini kabul edeceklerini, önceliklerinin iklim, ırkçılıkla mücadele ve sosyal adalet olacağını belirtti.

90’ı aşkın Türk aday

Dün üçte biri 60 yaş üzeri 61.5 milyon seçmen sandığa çağrıldı. Katılım yüzde 76’yı buldu. Seçmen ilkin kendi seçim bölgesinden bir vekil adayı, ikinci olarak siyasi parti için oy kullandı. 90’ın üzerinde Türkiye kökenli aday yarıştı. 52’si Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’nin düşmanları” oldukları gerekçesiyle oy verilmemesi çağrısı yaptığı CDU, SPD, FDP ve Yeşiller’dendi.

Merkel'den ilk açıklama

İlk sonuçların ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AfD'nin parlamentoya girmesinin 'büyük bir sorun' olduğunu belirtti. "Daha iyi bir sonuç bekliyorduk" diyen Merkel, AfD partisine giden oyları geri kazanma sözü verdi.

?Merkel, "Biz en büyük gücüz, hükümeti kurma görevi bize verildi ve bir karşı hükümet kurulamaz" dedi. Merkel, yüzde 33'ten daha iyi sonuçlar almayı umduklarını ancak sağ-popülist AfD'nin meclise girmesi sonrası kendilerine "büyük bir görev" düştüğünü belirtti. Hristiyan Birlik partileri (CCU/CSU) bu seçimlerde tarihinin en kötü ikinci sonucunu elde etti.

Schulz: Sosyal demokrasi için acı bir gün

SPD Genel Başkanı Martin Schulz ise yaptığı açıklamada 'bugün sosyal demokratlar için acı bir gün' ifadesini kullandı.

Schulz başkent Berlin'deki SPD Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, iktidar ortağı olarak girdikleri genel seçimleri kaybettiklerini belirterek, "Bugün sosyal demokrasi için zor ve acı bir gün. Seçim hedefimizi kaçırdık." dedi.

Schulz, kendilerine oy veren seçmenlere teşekkür ederek, ''Partinin başında kalıp Sosyal Demokrat Partiye muhalefette liderlik edeceğim'' ifadesini kullandı.

Schulz, aldıkları oy oranıyla sosyal demokrasinin ilkeleri ve değerleri için gelecek yasama döneminde de mücadele edeceklerini belirterek, seçimlerde geleneksel parti tabanına ulaşamadıklarını ifade etti.

SPD Genel Başkan Yardımcısı: Ağır bir yenilgi aldık

BBC Türkçe'nin aktarımına göre SPD Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig de ağır bir yenilgi aldıklarını kabul etti ve sonucun büyük koalisyonun sonu anlamına geldiğini söyledi. Manuela Schwesig muhalefete geçeceklerini açıkladı.

Erdoğan 'Merkel'e, SPD'ye ve Yeşiller'e oy vermeyin' demişti

Almanya'daki genel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk kökenli seçmenlere, "Türkiye düşmanı" olarak tanımladığı Hristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'e oy vermemeleri için çağrı yaparak, 'Hataya düşüp bunlara sakın ola oy vermeyin' demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon