'TSK, 12 araçlık konvoyla İdlip'e girdi' iddiası

CNN Türk canlı yayınında, TSK'nin Suriye'nin İdlib bölgesine askeri ve zırhlı araçlarla girdiği öne sürüldü. Reuters’a konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Ebu Hayro ise, İdlib’e giren TSK konvoyunda yaklaşık 30 araç bulunduğunu söyledi.

Yayınlanma: 12.10.2017 - 23:29
Abone Ol google-news

Suriye’nin İdlib şehrindeki çatışmasızlık bölgesindeki ateşkesin takibi için kurulacak gözlem noktalarını oluşturmak amacıyla keşif faaliyetlerine devam eden TSK’nin, dün akşam saatlerinde İdlib’e girdiği ileri sürüldü. Gazeteci Nevzat Çiçek, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında Türk askerinin İdlib'e girdiğini söyledi. Çiçek, 80 özel kuvvetler askerinin, 12 araçlık bir konvoyla İdlip'e girdiğini ve 40 askerin daha gireceğini iddia etti. Ancak konu ile ilgili resmi kaynaklardan bir açıklama yapılmadı.

Reuters: İlk TSK kafilesi İdlib’de

Reuters’a konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Ebu Hayro, İdlib’e giren TSK konvoyunda yaklaşık 30 araç bulunduğunu söyledi. Görgü tanıklarına göre, TSK’ye ait araçlar, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Bab el Hava sınır kapısından Suriye’ye giriş yaptı.

ÖSO geçen hafta İdlib’i elinde tutan cihatçı örgütlere yönelik bir operasyon başlatmıştı. Operasyona Türkiye’nin askeri desteğinin yanısıra Rusya’nın da hava desteği vermesi bekleniyor. Genelkurmay başkanlığı da bu hafta başında İdlib’de keşif çalışmalarına başlandığını açıklamıştı.

İdlib, Mart 2015’te ağırlıklı olarak cihatçı örgütlerin oluşturduğu bir çatı grup tarafından Suriye ordusundan alınmıştı.

Şu anda ise eyaletin önemli bir bölümünü Nusra Cephesi’nin ana gövdesini oluşturduğu Tahrir el Şam grubu elinde tutuyor.

Geçtiğimiz aylarda İdlib’de başka bir silahlı grup Ahrar uş Şam örgütü ile Tahrir el Şam arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştı.

Çatışmalar sonunda Ahrar uş Şam İdlib merkezinden çekilmişti.

TSK 'KEŞİF FAALİYETİ' DEMİŞTİ

TSK’nin 9 Ekim’de yaptığı açıklamada, Türkiye, Rusya ve İran arasındaki anlaşma gereği düzenlenecek harekat için “keşif faaliyetleri” yapıldığı duyurulmuştu.

Açıklamada, “Gelinen aşamada, ateşkes rejiminin takibi maksadıyla, garantör ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup birliklerden oluşan Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, İdlib Bölgesinde icra edeceği harekât kapsamında, gözlem noktaları tesis etmek üzere 08 Ekim 2017 tarihinden itibaren keşif faaliyetlerine başlamıştır” denilmişti.

AKŞENER: ALLAH EVLATLARIMIZI KORUSUN

Bu arada Meral Akşener, konu ile ilgili sosyal medyadan Türk Bayrağı ile birlikte yaptığı paylaşımda Özel Kuvvetler'in İdlib'e girdiğini belirterek, "Özel Kuvvetlerimiz İdlib'e girdi. Allah evlatlarımızı korusun, kayıpsız evlerine dönmeyi nasip etsin." ifadelerini kullandı.

Sınırda İdlib intikali hareketliliği

Türkiye'nin İdlib operasyonu kapsamında sınırın çıkış noktasında askeri hareketlilik görüldü.

Reyhanlı ilçesindeki Oğulpınar Mahallesi’nde bulunan sınır karakoluna bir hafta boyunca çok sayıda askeri zırhlı araç ve mühimmat sevk edildi. Gece saatlerinde Oğulpınar Sınır Karakolu'ndan İdlib istikametine çok sayıda askeri araç hareketliliği görüldü. İntikale ilişkin resmi kaynaklardan henüz açıklama yapılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler